šri lanka

U obračunu s policijom ranjene supruga i kći vođe terorističke skupine

27.04.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Supruga i kći vođe islamističke skupine odgovorne za samoubilačke napade na Šri Lanki ranjene su u sukobu noću na subotu na istoku države, objavila je policija.

Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju.

'Da, supruga i kći su ranjene u tom napadu' rekla je Hašim Matanija, sestra Zaharana Hašima.

Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih specijalnih snaga izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije.

Tijela 15 osoba, među njima šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu

Obračun se dogodio šest dana nakon što su islamistički bombaši samoubojice na Uskrs ubili više od 250 ljudi u napadima na crkve i četiri hotela.

  • +11
Veliki broj mrtvih u eksploziji na Šri Lanki Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vlasti Šri Lanke u petak su potvrdile da se Zaharan Hašim raznio bombom u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu.

Zaharan je predvodio skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Smatraju da je on odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.