PUNE RUKE POSLA I NA MEDVEDNICI

U nekoliko sati čak dvije intervencije HGSS-a u NP Paklenica

25.07.2013 u 11:13

Bionic
Reading

HGSS je jučer u NP Paklenici imao pune ruke posla. U nekoliko sati stigle su čak dvije molbe za pomoć njemačkim i izraelskim državljanima, izvijestio je HGSS

Prva dojava stigla je u 16,40 sati, a radilo se o 52-godišnjem državljaninu Njemačke koji je pao u smjeru Achtung Steinschlag pri čemu je ozlijedio skočni zglob. Nakon što su mu spašavatelji pružili prvu pomoć, upućen je u zadarsku bolnicu te je u 17 sati završila ova akcija.

Nedugo potom, u 18,22, došao je novi poziv u pomoć. Izraelski par se uputio u sektor Olimp u Velikoj Paklenici još ujutro oko 10 sati te je na nemarkiranom putu izgubio orijentaciju. Partner se uspio spustiti do baze HGSS-a gdje mu je dio tima pružio prvu pomoć zbog zadobivenih porezotina dok su ostali spasioci krenuli u potragu za njegovom partnericom. Zbog prvobitne dojave kako je djevojka bez svijesti, dehidrirana i iscrpljena, u pripravnost su stavljeni i članovi HGSS-a koji su u SAR dežurstvu u Splitu, no potrebe za njihovom intervencijom ipak nije bilo jer su je spasioci pronašli, dali joj dovoljno tekućine te su je unatoč teško prohodnom terenu sigurno dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici. U akciji, koja je završena u 20,20 sati sudjelovali su članovi HGSS Zadar, Zagreb, Osijek i Split.

HGSS je, piše hina.hr, jučer primio i dojavu da nepoznata osoba traži pomoć na području Vitrenika, te je ekipa upućena na to područje, temeljito ga je pretražila, ali nije nikoga pronašla te se, očito radilo o lažnom pozivu ili se osoba koja je zvala u pomoć sama uspjela izvući iz nevolje.

HGSS-ova stanica Zagreb jučer je spasila hendikepiranog mladića kojega je uhvatila noć pri planinarenju na Medvednici pa se uplašio i izgubio. Ekipa HGSS-a ga je nakon potrage i pronalaska prebacila u dolinu. U drugoj akciji pružena je pomoć muškarcu koji je uganuo skočni zglob pri planinarenju, a u trećoj u podnožju Medvednice čovjeku na koga je palo stablo koje je sjekao i slomilo mu potkoljenicu, a HGSS je pomogao ekipi Hitne medicinske pomoći pri transportu ozlijeđenoga.