VREMENSKA PROGNOZA

U nedjelju još više sunca, promjena stiže u srijedu

10.06.2018 u 08:06

Bionic
Reading

Nakon manjeg osvježenja u subotu, od nedjelje će ponovno biti toplije. Štoviše, u ponedjeljak i utorak u većini krajeva čak i vruće. Pad je temperature opet vjerojatan sredinom tjedna. Barem kratkotrajan

A vrijeme će u nastavku vikenda biti sunčanije i zamjetno manje nestabilno. Ujutro na kopnu ponegdje može biti magle, posebice u kotlinama gorske Hrvatske te uz rijeke. Poslijepodne će u unutrašnjosti biti umjerenih i jakih razvoja oblaka, ponegdje i pljuskova s grmljavinom.

Nedjelja - većinom sunčano i toplije, ali nestabilno

U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, no ujutro mjestimice treba računati na maglu. Poslijepodne je moguć poneki pljusak, mjestimice i izraženiji. Uz uglavnom slab vjetar najviša temperatura opet će biti između 27 i 30 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i poslijepodne, a i ujutro, kada će najniža temperatura biti od 16 do 19 °C, mjestimice s maglom. Malo je kiše ponegdje moguće već ujutro, a sredinom dana i poslijepodne lokalno, uz jači razvoj oblaka, može biti i kiše i grmljavine, pa i mjestimičnog olujnog nevremena.

Vremenska prognoza za nedjelju 10.06.2018. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano. Dosta će sunca biti i u gorskoj Hrvatskoj, nakon jutarnje magle u nekim kotlinama. No, od sredine dana mjestimice su mogući pljuskovi, posebice u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru.

Na srednjem Jadranu nedjelja će biti sunčana,uz ponegdje umjeren, na otvorenome moguće i jak sjeverozapadni vjetar. More uglavnom malo i umjereno valovito. Mogućnost za poneki pljusak postojat će uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije.

I na jugu Hrvatske najviša temperatura zraka oko 28, 29 °C, a mora 24, 25 °C, uz obilje sunca. Mala je vjerojatnost za poneki neverin i to ponajprije u dolini Neretve te u Konavlima.

  • +9
Ljetni ugođaj na splitskim plažama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Novi tjedan - 'staro vrijeme'

Početkom novog tjedna na kopnu manje nestabilno te sunčanije i toplije, do utorka u većini područja vruće. U ponedjeljak još mjestimice može biti jutarnje magle, a poslijepodnevni su pljuskovi najvjerojatniji u gorju. Od srijede opet promjenljivije, s češćom kišom te uz malo nižu temperaturu zraka.

Na Jadranu u ponedjeljak sunčano, uz zapadni i jugozapadni vjetar. Većinom sunčano u Dalmaciji i u utorak, a na sjeveru nestabilnije uz mogućnost za poneki neverin. Njih osobito može biti u srijedu i četvrtak kada će biti malo manje toplo. U utorak će pritom zapuhati jugo, koje će u srijedu okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u drugoj polovini tjedna bit će bure.

Prva je trećina lipnja protekla uz izraženu toplinu posvuda u Hrvatskoj, što je zorno vidljivo, osim na podacima srednje dnevne temperature zraka, i na grafikonima hoda najviše i najniže temperature za Zagreb i Split, a podjednako je i u ostalim mjestima. Nakon kratkotrajnog osvježenja slijede ponovno iznadprosječno topli dani, većinom čak i vrući, pa ponovni prad temperature, vjerojatno samo kratkotrajan. Stoga je sve vjerojatnije kako ćemo imati još jedan iznadprosječno topao mjesec. Hoće li biti ekstreman kao travanj i svibanj još je rano za pouzdano prognozirati. No, vjerojatnost postoji...