sukobi s policijom

U nastavljenim prosvjedima u Bagdadu u nedjelju ubijeno osam osoba, ukupno u šest dana više od stotinu

06.10.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Osam prosvjednika ubijeno je u nedjelju u novim sukobima s policijom u Bagdadu, šestog dana prosvjeda obilježenog nasiljem u kojem je od početka u utorak poginulo više od stotinu osoba a tisuće su ozlijeđene

Ti sukobi su izbili iako su vlasti najavile niz socijalnih mjera u odgovoru na zahtjeve prosvjednika koji traže odlazak vlade, optužene za korupciju, a zahtijevaju i gospodarske reforme.

Prema službama sigurnosti, sukobi prosvjednika i policije su izbili u četvrti Sadr City, uporištu šijitskog vođe Moqtade Sadra koji je u petak pozvao na ostavku vlade. Osam prosvjednika je ubijeno, naveli su policijski i bolnički izvori.

Tijekom sukoba su odjekivali pucnjevi dok su prosvjednici palili gume i bacali zapaljene predmete u smjeru policajca, rekli su svjedoci.

  • +19
Prosvjed u Bagdadu Izvor: EPA / Autor: MURTAJA LATEEF

Prema posljednjim podacima glasnogovornika ministarstva unutrašnjih poslova 104 osoba, od kojih osam članova snaga reda, ubijeni su a više od 6000 je ozlijeđeno od početka posvjeda u utorak. Većina mrtvih su prosvjednici i većina je ubijena vatrenim oružjem, prema podacima medicinskih izvora.

Vlasti optužuju infiltrirane "sabotere i neidentificirane snajperiste" da gađaju prosvjednike i policajce.