BOMBA U DŽAMIJI

U napadu u Pakistanu 43 mrtvih, 117 ranjenih

19.08.2011 u 20:01

Bionic
Reading

U samoubilačkom napadu u džamiji na sjeverozapadu Pakistana zahvaćenom pobunom talibana, prema posljednjim su podacima vlasti ubijene najmanje 43 osobe, a 117 ih je ranjeno

Najkrvaviji napad u zemlji unazad tri mjeseca izvršen je usred mjeseca Ramazana dok je 500 vjernika bilo okupljeno povodom velike molitve u petak u džamiji u Džamrudu, 25 km jugozapadno od Pešavara, velikog grada na sjeverozapadu zemlje.

Po riječima dužnosnika lokalne uprave Sajeda Ahmeda Džana, bomba je eksplodirala nekoliko sekundi nakon završetka molitve.

"Četrdeset tri osobe su ubijene a 117 ih je ranjeno", rekao je pomoćnik šefa uprave tog okruga Halid Mumtaz Kundi. Dodao je da se radilo o "samoubilačkom napadu. Samoubojica je nosio osam do deset kilograma eksploziva koji je aktivirao u glavnoj dvorani džamije".

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali najkrvaviji napadi izvršeni unazad četiri godine u Pakistanu najčešće se pripisuju Pokretu pakistanskih talibana, savezniku Al Kaide.

Iako je broj napada 2011. pao, nekoliko smrtonosnih atentata izvršeno je nakon američke operacije u kojoj je ubijen šef Al Kaide Osama bin Laden na sjeveru zemlje početkom svibnja.