VELIKA TRAGEDIJA

Najgora željeznička nesreća u dva desetljeća: Najmanje 261 poginuli u sudaru vlakova u Indiji

03.06.2023 u 16:19

Bionic
Reading

Najmanje 261 osoba poginula je u najgoroj željezničkoj nesreći u Indiji u posljednja dva desetljeća kada je, na istoku zemlje, putnički vlak izletio s tračnica i i udario u drugi vlak.

Jedan od vlakova je, u nesreći koja se dogodila u petak, također udario u zaustavljeni teretni vlak u okrugu Balasore u saveznoj državi Odisha, a u nesreći je smrskana gomila vagona i ozlijeđeno tisuću ljudi.

Moguća pogreška kod signalizacije dovela je do tragedije, navodi se u prvom vladinom izvješću u koje je Reuters imao uvid.

Broj mrtvih dosegnuo je 261, rekao je K. S. Anand, glavni časnik za odnose s javnošću South Eastern Railwaya. Novinska agencija AFP ranije je citirala dužnosnika koji je rekao da je poginulo 288-ero ljudi.

  • +11
Sudar vlakova u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Jayanta SHAW / AFP / Profimedia

Video snimke prikazuju vagone koji su iskočili iz tračnica, oštećene tračnice i spasilačke ekipe koje pretražuju oštećene vagone kako bi izvukle preživjele i hitno ih odvezle u bolnicu.

Ljudi su viđeni kako traže svoje obitelji na mjestu tragedije i u obližnjim bolnicama.

Premijer Narendra Modi stigao je na mjesto događaja, razgovarao sa spasiocima i pregledao olupinu, a potom će posjetiti bolnice i obići preživjele.

Svjedok koji je sudjelovao u spasilačkim operacijama rekao je da su vrisci ozlijeđenih i rodbine poginulih bili jezivi. "Bilo je užasno i srceparajuće", rekao je.

Obitelji poginulih dobit će milijun rupija (12 tisuća dolara), teško ozlijeđeni 200 tisuća rupija, a oni s lakšim ozljedama 50 tisuća rupija, rekao je ministar željeznica Ashwini Vaishnaw. Vlade nekih saveznih država također su najavile odštetu.

"Naš potpuni fokus je na operaciji spašavanja i pomoći, a nastojimo osigurati i da ozlijeđeni dobiju najbolji mogući tretman", rekao je Vaishnaw.

Do sudara je došlo oko 19 sati po lokalnom vremenu (13:30 GMT) u petak, kada se Howrah Superfast Express iz Bengalurua za Howrah u Zapadnom Bengalu sudario s Coromandel Expressom iz Kolkate za Chennai.

U opsežnoj operaciji potrage i spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika vatrogasne službe, policije, timova Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe te pasa tragača. Radnici su započeli čišćenje olupina kako bi obnovili željeznički promet.

U petak su stotine mladih stajale u redu ispred državne bolnice u Sorou u Odishi kako bi dali krv.

Prema indijskim željeznicama, njihova mreža svaki dan preveze više od 13 milijuna ljudi, ali državni monopol ima slabe sigurnosne pokazatelje zbog zastarjele infrastrukture.

Premijerova administracija pokrenula je brze vlakove kao dio planova za modernizaciju mreže, ali kritičari kažu da se nije dovoljno usredotočila na sigurnost i nadogradnju zastarjele infrastrukture.

Najsmrtonosnija željeznička nesreća u Indiji dogodila se 1981. kada je vlak sletio s mosta u rijeku u državi Bihar, usmrtivši oko 800 ljudi.

Kanadski premijer Justin Trudeau, britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su sućut obiteljima poginulih.