KAZNE DO 15.000 KUNA

U lov na dadilje na crno kreće carina?!

Bionic
Reading

Nakon najave lova državnih inspekcija na dadilje koje rade na crno čuvajući djecu u svojim ili tuđim stanovima i kućama, jednako iznenađujuće zvuči informacija da je za pronalazak 'ilegalnih' dadilja zadužena – carina

'Stupanjem na snagu Zakona o dadiljama ta djelatnost konačno je legalizirana i oni koji je obavljaju dužni su se uskladiti sa zakonom. Oni koji to ne učine, izlažu se primjeni Zakona o zabrani i sprečavanju neregistrirane djelatnosti, za čije je provođenje zadužena carina. Suzbijanje sive ekonomije svima je u interesu, pogotovo osobama koje legalizacijom svog rada ostvaruju socijalna i mirovinska prava', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Tihomir Ivka iz kabineta ministrice Milanke Opačić.


Podsjetimo, 1.travnja prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o dadiljama, a prije nekoliko dana istekao je prijelazni rok. Procjenjuje se da je preko 10.000 osoba obavljalo ovu djelatnost. Dadilje više neće moći raditi na crno, moraju registrirati obrt, zadrugu ili trgovačko društvo, propisana je i minimalna stručna sprema. Navodi se i broj djece koju jedna dadilja smije čuvati, detalj o prostoru, slučajevima izostanka dadilje zbog bolesti i slično. Kazne za nepoštivanje odredbi iz zakona kreću se između tisuću i 15 tisuća kuna.