ŠOKANTNI PODACI

U Kongu se siluje 48 žena svakog sata

12.05.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Čak 48 žena u prosjeku siluje se svakoga sata u Demokratskoj Republici Kongo - šokantni su podaci iz studije koja će biti objavljena u lipnju u publikaciji American Journal of Public Health

Prema pisanju Guardiana, studija je pokazala da seksualno nasilje nije učestalo samo u područjima u kojima traju sukobi, već i unutar kućanstava, gdje je gotovo svake minute jedna žena izložena nekom obliku seksualnog nasilja.

Kongo već godinama razdiru najrazličitiji sukobi u kojima se silovanje koristi kao uobičajena metoda obračuna u konfliktnim područjima na istoku zemlje, za što postoji opsežna dokumentacija koja to dokazuje. Rezultati su poražavajući. U prosjeku se siluje oko 1152 žene svakog dana, što je stopa jednaka 48 po satu. Stopa je 26 puta veća od prijašnje procjene od oko 16 tisuća silovanja u godini prema podacima Ujedinjenih naroda.

Prema istraživanju, 12 posto žena u Kongu silovano je barem jednom u životu, a tri posto žena je silovano 2006 i 2007. godine. Oko 22 posto njih je bilo prisiljeno od strane svojih partnera na seks protiv svoje volje. Studija je također došla do podataka o zabrinjavajućim razmjerima seksualnog zlostavljanja u glavnom gradu Kinshasi. Analitičari nazivaju Kongo najgorim mjestom na svijetu za biti žena.

Najveća stopa silovanja zabilježena je u istočnoj pokrajini Sjeverni Kivu gdje je oko sedam posto žena barem jednom bilo silovano tijekom 2006. i 2007. godine. Postoje brojni izvještaji i izjave svjedoka o grupnim silovanjima mladih djevojaka, ali i starijih žena od strane naoružanih milicija, a također su zabilježena i silovanja muškaraca.

Zbog stigme silovanja mnoge udate žene nakon traume nađu se napuštene od svojih muževa. 'Dva su velika iznenađenja koja je razotkrila ova studija', kaže Anthony Gambino, bivši direktor US Agency for International Development u Kongu. Prema njegovim riječima, intenzitet problema – stopa silovanja je mnogo viša nego bilo gdje drugdje i, drugo, ove alarmantne, šokantno visoke stope silovanja zabilježene su na zapadu Konga jednako kao i na sjeveru i istoku. Gambino smatra da bi 40 godina ekonomskog i političkog propadanja mogli biti objašnjenje za visoku stopu silovanja u Kongu.