CRVENI NOSOVI LIJEČE SMIJEHOM

'U klaun-viziti od nas se očekuje 30 do 50 najboljih svjetskih izvedbi'

06.01.2016 u 08:00

  • +6

Crveni nosevi liječe smijehom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Njihova je misija tijekom cijele godine razveseljavati djecu bolničkih odjela, ali i starije u domovima. Nakon svakog se nastupa osjećaju boljim ljudima, jer samim ulaskom u bolničku sobu navuku osmijeh na lice djeci i pomognu im da barem nakratko zaborave na svoju tmurnu svakodnevicu. Iako su do sada radili isključivo na terenu, uskoro kreću s nekoliko novih projekata kojima će radost na dječja lica donositi i putem društvene mreže, a nešto više o svom poslu, što on uključuje te o kakvom je projektu riječ za tportal je ispričalo dvoje crvenih nosova, Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač i Petra Bokić, klaunesa

Nastupajući kao klaunovi-doktori, nastoje djeci u bolnicama vratiti pravo na igru koje u takvim situacijama izgube ili zaborave.

'Naša je misija odlaženje onima koji su zdravstveno ili psihički loše i pokušaj da mijenjanjem atmosfere mijenjamo i njihovo stanje na bolje. Ima trenutaka kada i ne možemo imati nastup, jer ponekad djeca nisu ni raspoložena za to ili roditelji smatraju da djeca nisu spremna za takve nastupe. Najčešće atmosferu okrenemo u korist djeteta, u korist dobra', objašnjava Vukić.

Nastup uz improvizaciju

Osim što ih se u popodnevnim satima, kada više nema posjeta, a sve utihne, može vidjeti u bolničkim hodnicima i sobama, sve češće svoje nastupe imaju i u domovima za starije i nemoćne te rehabilitacijskim ustanovama.

'Prisutni smo i u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Split još nismo pokrili, jer smo za početak krenuli sa širenjem programa po bolnicama u tom gradu. Za svaki od tih segmenata pripremamo posebne programe i potprojekte posebno namijenjene djeci i odraslima koji se tamo nalaze. Nekima od njih učenje cirkuskih vještina u bolničkom okruženju odvuklo je pažnju od njihova svakodnevnog boravka, a istovremeno su dobili priliku naučiti nešto novo što bi im kasnije moglo biti korisno', priča umjetnički direktor.

Svaki novi radni dan klauna i klaunesa zahtijeva detaljnu pripremu te spremnost na improvizaciju tijekom nastupa, ako ona bude potrebna.

'Prvo se nađeš s kolegom, nekih pola sata prije izvedbe i onda počinje lagana priprema, oblačenje, šminkanje i nekoliko vježbi koje misliš izvesti. Dogovoriš se što ćeš taj dan raditi, a nekad se tijekom nastupa dogodi improvizacija, razigravanje sa stvarima djeteta na simpatičan i smiješan način. Iz svlačionice ulaziš u bolničku sobu koju pretvaraš u polje nepresušne igre i mašte i s djecom stvaraš priče kroz glazbu i improvizacije. Riječ je o jednom veoma specifičnom poslu, jer zahtijeva nešto više. Nisi tu samo radi umjetnosti, nego zbog neke misije koju imaš, a to je nasmijati dijete', kaže Bokić.

Ovaj posao zahtijeva i potpunu koncentraciju, jer se ponekad dogodi da usred nastupa u sobu uđe medicinska sestra koja je zaboravila neki od lijekova ili instrumenata.

'Kada kreneš u klaun-vizitu, od tebe se očekuje 30 do 50 najboljih svjetskih klaunovih izvedbi, što je doista nemoguće, jer nemate sva sredstva koja biste, recimo, možda imali u kazalištu. Svaka predstava traje od tri do sedam minuta. Znalo se događati da kada je nastup najbolji uđe čistačica koja mora isprazniti koš za smeće ili medicinska sestra koja je zaboravila neki od instrumenata. No usprkos tome, uspijevamo da u tri sata, koliko traju nastupi po svim sobama, oraspoložiti publiku koja možda nije uvijek najbolje raspoložena', prisjeća se Vukić.

Audicije po nekoliko puta godišnje

Reakcije roditelja i djece nakon nastupa uvijek postoje i one su veoma pozitivne.
'Reakcije kod djece, ali i kod roditelja uvijek ima i u većini slučajeva ona je pozitivna, žele da dođemo ponovno, da opet imamo nastup, prate nas po hodnicima. Osim njih i sestre i doktori nađu malo prostora da se odmaknu od svoje svakodnevice kroz te tri minute nastupa', priča osnivač Crvenih nosova.

Jednako tako, ovaj tim od 18 klaunova koji redovito uveseljavaju djecu i starije osobe ima i posebne uvjete pod kojima im se netko može priključiti. Audicije se održavaju dva puta godišnje, nekada i češće, ovisno o potrebi za klaunovima i klaunesama.

'Ako netko želi postati klaun, treba pristupiti audiciji. Kod nas je bilo dosta klaunova koji su bili i otišli. Kako to nije specifična umjetnost na audicijama se upravo gleda tko bi bio snažan to sve izdržati i tko ima dovoljno veliko srce upravo za taj posao', smatra Bokić.

'Svatko zainteresiran za taj način rada mora se prvo javiti sa željom za tim poslom, ali mora imati i određene predispozicije. Audicije znaju biti i cjelodnevne ili trajati i po nekoliko dana i na njima se izabire ona osoba koja ponudi najzanimljiviji materijal. Događa se, primjerice, da od deset odabiremo jednog ili dva kandidata najviše', priča Vukić.

Skype s klaunom

Osim projekta 'Poplava smijeha' u kojem su, tijekom poplava koje su poharale Slavoniju, uveseljavali djecu čiji su domovi stradali, u pripremi su još dva veoma zanimljiva projekta.
'Putem Skypa kao medija koji nas možda malo distancira od posebnog kontakta s djecom, ali i zbližava, održavati ćemo nastupe. Riječ je o projektu Skypa s klaunom. Često nemamo priliku ući direktno u kontakt s djecom, što zbog loših nalaza, jer naš dolazak može uzrokovati potencijalnu opasnost od potencijalnih zaraza, ali i zbog visokih standardna čistoće u bolnicama. Na taj način djeci se daje i mogućnost da izraze svoje mišljenje, želju i volju i da klauna prvi puta djeca dožive kao osobu s kojom mogu osnažiti svoj kraj dana', kaže umjetnički direktor.

Od samog početka trude se izgraditi kredibilitet i izvrsnost koja svakim danom dolazi na sve višu razinu, a povodom svakog blagdana imaju u planu i posebne programe za djecu.

'Tijekom blagdana imamo poseban program, ali imamo i posebne programe za sva godišnja doba. Prilagodimo kostime dobu godine, ali i komunikaciju s djecom. Tako smo za vrijeme Božića umjesto klaunova, klaunovi Djedovi Božićnjaci i djeci donosimo poklone', zaključuje Vukić.