SUĐENJE DRŽAVNOJ INSPEKTORICI

U jeku kampanje Obersnel mora na sud

13.05.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Zbog nedolaska jednog od optuženih za davanje mita - umjetnika Klasa Grdića, na riječkome Županijskom sudu odgođeno je ročište na suđenju riječkoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović (1953.), a u utorak bi, kako se doznaje na sudu, među ostalima trebao svjedočiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Inspektorica Gregorovoć i još pet osoba terete se za za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te za protuzakonita posredovanja. Suđenje je počelo u studenome prošle godine.

Po riječima glasnogovornika Županijskoga suda u Rijeci – suca Zorana Sršena, danas je trebalo svjedočiti više svjedoka, među kojima nekoliko riječkih slikara, ali je ono odgođeno za sutra.

USKOK je u rujnu 2011. podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostorija u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković (1952.) te umjetnika Klasa Grdića (1963.).

Svih šestero na početku suđenja su rekli kako se ne smatraju krivima.

Gregorović, sada u mirovini, tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i dva protuzakonita posredovanja. Mišćak se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Gašperov i Kuprešanin za primanje mita.

Željka Marković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti i za dva primanja mita, a Grdić za davanje mita.

USKOK je najavio da kaznena djela namjerava dokazati dokumentacijom, snimkama telefonskih razgovora, svjedocima i pronađenim predmetima. Među dokazima su zapisnici o pretragama i oduzimanju predmeta, zapisnici Državnog inspektorata o obavljenim nadzorima i natječajna dokumentacija riječke Gradske uprave, a tijekom suđenja kao dokazi su preslušane snimke razgovora među optuženicima.

Po optužnici, Gregorović se tereti da je od siječnja do travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima obrta za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i gospodarske inspektore tražila i dobila zlatni nakit i druge darove.

Marković je u svibnju 2011. na zahtjev Gregorović dopunila natječaj za zakup gradskih poslovnih prostorija i tako isključila druge zainteresirane natjecatelje te omogućila da se na dražbi jedino javi kći prvookrivljene. Pošto je zaključen ugovor o zakupu poslovnih prostorija, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Marković je obavijestila Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostorije te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu – atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.

Optužena je bila i vlasnica zlatarnice iz Rijeke Vivian Merdita (1971.), koja je priznala krivnju te je na temelju sporazuma s državnim odvjetništvom osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.