TERORISTIČKI NAPAD

U Jakarti ubijena dva civila i pet napadača

14.01.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Dva civila, od kojih jedan nizozemske nacionalnosti i pet napadača ubijeni su u četvrtak u središtu indonezijske prijestolnice Džakarte, rekle su vlasti i objavile da su bombaški napadi okončani i da ih smatraju terorističkim činom skupine povezane s Islamskom državom.

'Sada je stanje pod kontrolom', rekao je glasnogovornik policije Muhamad Ikbal, a na pitanje jesu li napadači još u bijegu odgovorio je 'Uvjeravam vas da nisu'.

Ministar sigurnosti Luhut Panjaitan je rekao da su ubijena 'petorica terorista'.

Druge dvije žrtve su Nizozemac i indonezijski civil, rekao je ministar novinarima, prenosi agencija AFP te dodaje da nizozemsko veleposlanstvo zasad nije potvrdilo tu vijest.

Prema njegovim riječima, među ranjenima je pet policajaca, jedan stranac te četiri indonezijska civila.

Sumnja se da iza višestrukih napada stoji skupina povezana s džihadističkim IS-om, objavila je policija, dok je u prvoj reakciji indonezijski predsjednik Joko Widodo pozvao javnost da se suzdrži od nagađanja o počiniteljima.

'Postoji jaka sumnja da iza napada stoji skupina u Indoneziji povezana s IS-om. Prema ovome što vidimo danas, ta skupina se ugledala na napade u Parizu', rekao je za agenciju AFP glasnogovornik nacionalne policije Anton Charliyan.

Policija je objavila da je eksplodiralo najmanje šest bombi i da su ubijena trojica napadača, a četvorica uhićena, prenosi agencija Reuters. Očevici također navode da su čuli najmanje šest eksplozija.

Najmanje dvojica samoubojica raznijela su se u poslovnom i trgovačkom središtu prijestolnice u kojoj je i nekoliko agencija Ujedinjenih naroda te zgrade veleposlanstava, a napadi su počeli eksplozijom u kafeteriji Starbuck u prizemlju, prenosi AFP.

Indonezija je već bila meta islamističkih skupina i tjednima je pod pojačanim mjerama pripravnosti, jer se strahovalo od napada tijekom novogodišnjih praznika kojima je prijetio IS.

Policija je u prosincu uhitila devet osoba osumnjičenih da su militanti koji su planirali koordinirane napade na Silvestrovo, piše agencija dpa.

Najveći islamistički napad u Džakarti počinjen je u srpnju 2009. kada su eksplodirale bombe u hotelima JW Marriott i Ritz Carlton.

Policijski snajperisti raspoređeni su središtu grada među stotinama policajaca, a neki su u oklopnim vozilima.

Predsjednik Widodo nije bio u Džakarti kada su počeli napadi, ali se odmah helikopterom vratio u prijestolnicu u kojoj živi najmanje 10 milijuna ljudi.

'Ne smijemo se bojati, ne smije nas poraziti čin terora poput ovoga', rekao je za televiziju.

Ravnatelj nacioanlne obavještajne agencije rekao je da nema indikacija o tome da su napade izveli militanti IS-a.

U blizini mjesta napada je nekoliko veleposlanstava te sjedište središnje banke Indonezije u kojoj je nastavljen sastanak koji je bio u tijeku. Ekonomist ocjenjuju da bi nasilje moglo pogoditi ekonomiju te gospodarski najsnažnije države jugoistočne Azije.

Indonezija ima najveću muslimansku populaciju od koje velika većina prakticira umjereni oblik islama. Procjenjuje se da su se stotine pridružile IS-u.

U zemlji je 2000-ih godina izveden niz napada, a najveći broj žrtava dogodio se na otoku Baliju kada su u noćnome klubu ubijene 202 osobe.

Indonezijske sigurnosne snage pojačale su lov za vođom militanata zvanim Santoso. Smatra se da je on najviše rangirani sljedbenik IS-a i da se krije u prašumama otoka Sulawesi.  Santoso je prijetio da će izvesti napade u Džakarti.