eskalacija sukoba

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 12 ljudi, među njima i tri islamska militanta

09.05.2023 u 08:50

Bionic
Reading

U izraelskim zračnim napadima na Gazu u utorak ubijena su trojica viših zapovjednika Islamskog džihada i najmanje devetero civila, od kojih su četvero djeca, rekli su palestinski dužnosnici, a izraelska vojska priopćila je da je izvela napade na militantnu skupinu

Zračni udari najnoviji su incident u više od godinu dana rastućeg nasilja koje je dovelo do opetovanih izraelskih vojnih napada i eskalacije nasilja doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, u jeku niza palestinskih uličnih napada na Izraelce. Prošli tjedan došlo je do prekogranične vatre nakon što je u izraelskom zatvoru umro štrajkaš glađu iz redova Islamskog džihada.

Izraelska vojska priopćila je da su joj meta bila trojica viših zapovjednika Islamskog džihada, druge najmoćnije oružane skupine u blokiranoj obalnoj enklavi, koju kontrolira islamistička militantna skupina Hamas. "Svaki terorist koji naudi izraelskim građanima bit će natjeran da požali", rekao je ministar obrane Yoav Gallant.

Izraelska vojska, radeći s obavještajnom službom Shin Bet, ciljala je vodstvo Islamskog džihada u Gazi u "preciznoj" operaciji, dodao je. Vojska je rekla da je 40 zrakoplova sudjelovalo u napadima.

Zdravstveni dužnosnik u Gazi kazao je da je ubijeno najmanje 12 ljudi i da je 20 ranjeno u zračnim napadima koji su pogodili stambena područja u gusto naseljenom pojasu u kojem živi 2,3 milijuna Palestinaca na površini od 365 četvornih kilometara. Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da vojska proučava izvješća o civilnim žrtvama, ali nije ih komentirao.

  • +2
Izraelski napad na Gazu Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

"Svjesni smo nekih kolateralnih žrtava i saznat ćemo više tijekom dana", pojasnio je na brifingu s novinarima. Oružano krilo Islamskog džihada potvrdilo je smrt trojice zapovjednika, dodajući: "Nećemo napustiti naše položaje i otpor će se nastaviti, ako Bog da."