nastavak ofenzive

U Iraku bitka za Mosul i istraga o ubojstvima civila

28.03.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Iračke snage krenule su ponovno u napad na Islamsku državu u Starom gradu u Mosulu, gdje iračke snage i koalicija predvođena Washingtonom provode istragu o udarima koji su usmrtili brojne civile

Pentagon je objavio u ponedjeljak da pregledava više od 700 video-snimaka zračnih udara međunarodne koalicije protiv džihadista na zapadu Mosula kako bi se rasvijetlile informacije o velikom broju civila ubijenih u tim bombardiranjima.

'Jedna od stvari koju ispitujemo jest jesu li te brojke skupljene iz različitih incidenata, različitih operacija u toj vrlo žestokoj bitci koja se odigrava u Mosulu', objasnio je pukovnik J.T. Thomas, glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva, video-linkom iz Pentagona.

Sukobi se odvijaju u 'gusto naseljenoj zoni s borbama od vrata do vrata, od ulice do ulice, uz bombardiranja', objasnio je on. 'Još su tisuće civila na zapadu Mosula. To je jedna od naših velikih briga'.

U nedjelju je šef američkih snaga na Bliskom istoku Joseph Votel nazvao 'strašnom tragedijom' smrt civila u zračnim bombardiranjima u Mosulu.

Rusija je u ponedjeljak navela kako je zatražila održavanje posebnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Mosulu i objavila kako 'nadzire stanje izbliza'.