VELIKA AKCIJA USKOKA

U Imotskom uhićeno 12 krijumčara cigareta, privedena i dva policajca

05.11.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Dvanaest osoba, među kojima i dvojica policajaca, uhićeno je na širem području Splitsko-dalamtinske županije zbog krijumčarenja cigareta, a desetorica njih sumnjiče se da su kaznena djela činili kao zločinačka organizacija, dok se policajci sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti, priopćio je večeras MUP

Zločinačka organizacija cigarete je krijumčarila od 4. ožujka do 4. studenoga, kada je razotkrivena, a do tada je ilegalno u Hrvatsku unijela 33.294 šteke i državni proračun oštetila za šest milijuna kuna.

Kako je priopćio MUP na internetskim stranicama, akciju hvatanja dvanaestorice osumnjičenih, među kojima su i policajci, vodili su policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta Split (SSKOK Split), u suradnji s dubrovačko-neretvanskom, splitsko-dalmatinskom i zadarskom Policijskom upravom.

Povedeno je kriminalističko istraživanje nad dvanaestoricom hrvatskih državljana u dobi od 31 do 57 godina koji su se bavili krijumčarenjem i prodajom cigareta. Jedan od njih, 34-godišnjak organizirao je i vodio zločinačku organizaciju koja je veće količine cigareta prebacivala preko ilegalnih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom. Cigarete su se prodavali na području Splitsko-dalmatinske županije i u Zagrebu.

Dvojica osumnjičenika od dvojice splitsko-dalmatinskih policijskih službenika dobivali su informacije o policijskim akcijama i dojavljivali su ih ostalima koji su cigarete neometano mogli prevoziti preko granice. Cigarete su prevozili preko ilegalnih prijelaza s BiH, s tim da su prije toga jednim vozilom "izviđali" teren.

Prokrijumčarene cigarete skladištili su u Splitu i prodavali ih na crnom tržištu.

Dvojica osumnjičenih policijskih službenika koji su odavali informacije udaljeni su s dužnosti.