RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

U Hrvatskoj osvanuo prvi 'ženski' semafor, što kažete na ideju?

20.02.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Rijeka je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio tzv. 'ženski' semafor, koji po tvrdnjama predstavnika ove inicijative želi smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost

U Rijeci kod Palače Modello postavljen je prvi 'ženski semafor'. Klasičnog muškog lika pješaka zamijenio je onaj ženski, a do Međunarodnog dana žena ovakve ženske siluete pješacima će zasvijetliti na ukupno pet semafora na pješačkim prijelazima uzduž Adamićeve ulice.

'Postavljanjem 'ženskih' semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad', izjavila je Dunja Roić koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima samo je dio programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. ožujka. 'Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem - interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa 'Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli' Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu ženska šetnju tim ulicama', najavila je Dunja Roić.