VREMENSKA PROGNOZA

U Hrvatskoj iznadprosječno toplo, a evo što nas čeka do kraja tjedna

15.11.2023 u 07:43

Bionic
Reading

U srijedu ujutro pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a potom razvedravanje sa sjevera. Poslijepodne djelomice sunčano, ponegdje i vedrije, no ne posve stabilno. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu prolazno s jakim udarima, a na jugu zemlje još prijepodne jugo. Navečer će duž obale zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 15 do 20 °C.

Meteorolog Krunoslav Mikec najavio je za HRT da se u srijedu ujutro na istoku Hrvatske očekuje još umjereno do pretežno oblačno uz prolaznu kišu. Potom razvedravanje pa će veći dio dana biti uglavnom sunčano. Puhat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, a najviša temperatura biti 16, 17 °C.

Podjednako za studeni iznadprosječno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnja temperatura zraka biti između 7 i 12 °C. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar, a kao i na istoku, nakon kiše tijekom noći, samo još ponegdje i jutra - dan će biti pretežno sunčan. Obilje sunčanog vremena i na sjevernom Jadranu, posebno u drugom dijelu dana. U gorskoj Hrvatskoj ipak nešto više oblaka, mjestimice i uz malo kiše, na koju još tijekom ove noći treba računati i na obali i otocima. Ujutro ponegdje u Gorskom kotaru može biti magle. Jugozapadni će vjetar okrenuti na sjeverozapadni, krajem dana i na sjeveroistočni, podno Velebita na buru. Najviša temperatura zraka od 15 do 20 °C.

Kiša, lokalno i u obliku pljuskova u prvom dijelu dana i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, a nakon toga uglavnom sunčano. Jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak, na otvorenom moru i jak, a najviša temperatura zraka bit će od 16 do 21 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske podjednake vrijednosti temperature zraka, uz najprije jugo, ponegdje moguće i jako, pa popodne sjeverozapadni vjetar, koji također može biti jak, poglavito prema otvorenom moru. More pritom malo i umjereno valovito, na otvorenom vjerojatno i valovito, te prvi dio srijede oblačniji, mjestimice s kišom, a u nastavku dana sunčanije.

  • +20
Poznati na zagrebačkoj špici Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

'U četvrtak u kontinentalnom području dosta sunčanih sati, ali ujutro mjestimice magla te malo manje toplo nego u srijedu. U nastavku tjedna daljnji pad temperature pri čemu u petak uglavnom oblačno s povremenom kišom. Vikend će pak početi uz sunčanije vrijeme, ponegdje uz umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu će u subotu zapuhati bura koja lokalno može biti jaka s olujnim udarima i bit će malo hladnije nego u srijedu i četvrtak. U petak treba računati na kišu pri čemu će puhati jugo pa jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u četvrtak obilje sunčanog vremena i mnogima ugodne topline najprije uz slabu do umjerenu buru, krajem dana jugo', prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

U jutarnjim satima u većem dijelu zemlje, a u Dalmaciji još i tijekom dana, meteoropati mogu imati manje smetnje. Uz razvedravanje i stabilizaciju, većina će meteoropata i kroničnih bolesnika osjetiti poboljšanje općeg stanja. Zbog toga bi mnogi mogli biti dobrog raspoloženja i primjerene koncentracije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'