OD ČEGA UMIREMO?

U Hrvatskoj drastičan porast smrtnosti beba

Beba bebe inkunbator dijete

Beba bebe inkunbator dijete

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Miskovic

Hrvatska je u 2009. godini zabilježila drastičan porast broja umrlih beba u dobi do godine dana - prošle ih je godine umrlo 235, a u 2008. čak 40 manje, ukupno 195. Podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je objavio Večernji list

Naime, sve više se beba rađa s porođajnom težinom do samo 500 grama koje, ako žive i samo nekoliko sati, ulaze u dojenačku smrtnost. Ipak, broj mrtvorođene djece nije značajno porastao, lani je mrtvorođenih bilo 177, a u 2008. 176.

Večernji list objavio je i podatke iz analize smrtnosti u 2009. godini koju je obavila epidemiologinja dr. Tanja Ćorić, voditeljica Odjela medicinske demografije HZJZ-a, a koji pokazuju da se smanjuje broj umrlih od bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja, a raste broj umrlih od raka.

Hrvatska je u 2009. godini prvi put zabilježila i veći broj umrlih žena nego umrlih muškaraca. Prošle je godine umrlo 0,8 posto više žena nego muškaraca (26.019 muškaraca i 26.395 žena)

Dr. Ćorić, piše Večernji list, smatra da pad broja umrlih od srčanih bolesti upućuje na zaključak da su građani polako ipak počeli mijenjati životne navike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!