NA DRŽAVNIM JASLAMA

U gradskoj upravi Koprivnice 48 zaposlenih, u Varaždinu 106

25.01.2012 u 15:10

Bionic
Reading

U gradskoj upravi Koprivnice radi 47 službenika i jedan dužnosnik, koji koštaju 6,7 milijuna kuna, a u gradskoj upravi nešto većeg Varaždina je 106 zaposlenika, za čije plaće godišnje treba - 17,6 milijuna kuna

Za plaće petina proračuna

Iz proračuna Varaždina, kao i drugihgradova, ne izdvaja se novac samo za djelatnike gradske uprave, nego izaposlene u gradskim institucijama i ustanovama, poput kazališta,knjižnice, muzeja i tome sličnog. Rashodi za djelatnike svihvaraždinskih gradskih institucija te gradske uprave ove godine planiranisu na gotovo 53 milijuna kuna, što je tri milijuna više nego lani,odnosno više od petine ukupnog proračuna.

Grad Varaždin osjetno odskače po broju zaposlenih u gradskoj upravi u odnosu na susjedne gradove slične veličine, ali i po visini prosječne plaće službenika, namještenika i dužnosnika, posebice u odnosu na primanja zaposlenih u poduzećima na području Varaždinske županije.

U varaždinskoj gradskoj upravi danas je 106 zaposlenih, dok ih je prije mjesec dana bilo 105, a prije šest godina 75. Za njihovu se plaću mjesečno prosječno izdvaja 1.470.000 kuna ili 17,6 milijuna kuna godišnje. Ispada da je prosječna mjesečna bruto plaća gradskog zaposlenika 13.867 kuna odnosno više od osam tisuća kuna neto.

Istovremeno, prema zadnjim dostupnim podacima Fine, prosječna mjesečna neto plaća radnika kod poduzetnika obveznika poreza na dobit na području Varaždinske županije iznosila je 3.570 kuna. To je gotovo dva i pol puta manje od zaposlenih u Gradu Varaždinu te za četvrtinu manje od državnog prosjeka!

Zaposleni u Gradu Varaždinu ne odskaču samo po primanjima od prosječnog radnika s područja Varaždinske županije, nego i od zaposlenih u susjednim gradovima slične veličine. To posebice dolazi do izražaja kod usporedbe s Gradom Koprivnicom koji ima svega pet upravnih odjela te ukupno 47 službenika i - jednog dužnosnika. U 2012. godini za plaće koprivničkih službenika i dužnosnika izdvojit će se 6,7 milijuna kuna, odnosno pola milijuna manje nego lani.

Sudeći po ovim podacima, prosječna bruto plaća u koprivničkoj gradskoj upravi gotovo je 2.500 kuna manja nego u Gradu Varaždinu koji, uz to, ima dvostruko više zaposlenih! Osim toga, prosječna plaća zaposlenih kod poduzetnika u Koprivničkoj županiji veća je nego u Varaždinskoj županiji, koja je među tri do pet najnižih u Hrvatskoj, i to već godinama!

No usprkos svemu tome te posebice aktualnim gospodarskim prilikama, Grad Varaždin i dalje ne razmišlja o ozbiljnoj racionalizaciji, iako napominju da je riječ o planiranim iznosima koji mogu biti i manji, ovisno o realnim mogućnostima proračuna.

'Rashodi za zaposlene u proračunu Grada Varaždina za 2012. godinu veći su u odnosu na 2011. godinu zbog 0,5 posto povećanja za staž po zaposlenom, za djelatnice koje su se vratile s porodiljnog dopusta ili s bolovanja dužeg od 42 dana, zbog naknade plaća za bivše dužnosnike te za ostale rashode za zaposlene', pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.