POPIS STANOVNIŠTVA

U Federaciji BiH duplo više ljudi nego u RS-u?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2013 13:08
  • Objavljeno 24.10.2013 u 13:08
BiH Bosanci

BiH Bosanci

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvic

Prve procjene rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog od 1. do 15. listopada pokazuju kako u toj zemlji živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika no etnički sastav i dalje je nepoznanica, piše u četvrtak sarajevski Dnevni avaz

List je ove podatke objavio pozivajući se na neimenovane stručnjake Agencije za statistiku BiH (BHAS) prikupljene temeljem tzv. kontrolnih obrazaca koje su dostavljali popisivači i kroz elektronički sustav kojim je moguće objediniti različite podatke prikupljene s terena.

Prema tim izvorima u Federaciji BiH živi između 2,3 i 2,4 milijuna stanovnika, u Republici Srpskoj između 1,2 i 1,4 milijuna a u distriktu Brčko nešto manje od 100 tisuća ljudi.

Izvori iz BHAS ne očekuju značajnije odstupanje od ovih brojki kada se prikupe i obrade svi podaci.

Bude li tako to će značiti kako je u BiH za najmanje pola milijuna smanjen broj stanovnika u odnosu na 1991. godinu kada je uoči rata proveden popis.

Prema službenim podacima u BiH je tada živjelo 4,377 milijuna ljudi.

Od toga je Hrvata bilo 760 tisuća, osoba koje su se tada izjašnjavale kao Muslimani 1,9 milijuna, a Srba 1,366 milijuna.

Agencija za statistiku BiH službene bi informacije o rezultatima popisa trebala objaviti u siječnju naredne godine.

'Ne postoji mogućnost da sada postoje neki službeni podaci. Znali smo da će biti različitih kalkulacija te smo i ranije naglašavali da će prve pouzdane podatke objaviti Agencija', bio je komentar kojega je na objavu Avazovih informacija dala glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!