EKSPLOZIJE BOMBI

U dvije godine ubijena četiri iranska znanstvenika

11.01.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Znanstvenik Mustafa Ahmadi Rošan, koji je radio na postrojenju u Nantanzu, gdje je bio zamjenik direktora za komercijalne poslove, ubijen je u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil blizu sveučilišta Alameh, u istočnom dijelu Teherana. On je četvrti znanstvenik ubijen od siječnja 2010.

Nekoliko iranskih znanstvenika smrtno je stradalo posljednjih godina u atentatima ili su neobjašnjivo nestali, što Teheran pripisuje Izraelu i zapadnim silama, optuženim da pokušavaju zaustaviti napredak iranskog spornog nuklearnog programa.

Međunarodno poznati nuklearni fizičar Masud al Mohamadi, predavač na sveučilištu Teherana koji je radio za Čuvare revolucije, ubijen je 12. siječnja 2010. u eksploziji motora-bombe ispred svoje kuće u Teheranu.

Muškarca optuženog za to ubojstvo, koje je navodno naručio Izrael, iranski sud je osudio na smrt u kolovozu 2011.

Majid Šariajri
, utemeljitelj Nuklearnog udruženja Irana koji je bio zadužen za velike projekte Iranske organizacije atomske energije, ubijen je u Teheranu 29. studenoga 2010. u eksploziji bombe postavljene pod njegov auto.

Isti dan je na jednog drugog nuklearnog fizičara, Ferejduna Abasija, izveden atenatat u identičnim okolnostima dok se parkirao ispred sveučilišta. On je samo ranjen i u studenome 2010. imenovan zamjenikom predsjednika Iranske organizacije za atomsku energiju.

Iran optužuje Izrael i SAD da su odgovorni za ta dva atentata.

Dvadeset trećeg srpnja 2011. znanstvenika Dariusa Rezainejada koji radi na projektima ministarstva obrane nepoznate osobe na motoru su ubile vatrenim oružjem u Teheranu. I za to ubojstvo Iran optužuje Izrael i SAD.