PRESICA STOŽERA

U Dalmaciji gotovo 400 zaraženih; od osam novooboljelih troje je iz Splita

17.04.2020 u 15:31

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam je novozaraženih koronavirusom, a ukupno su u toj županiji zaražene 393 osobe, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

"Od osam novooboljelih jedan je korisnik Doma za starije iz Makarske, u Splitu imamo tri novooboljele osobe, u Solinu dvije te u Hrvacama i Otoku po jednu novozaraženu osobu", rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Ocijenila je da su ti podatci malo bolji od onih proteklih dana te se nadaju manjem broju novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po njezinim riječima, pola novooboljelih su osobe koje su bile u samoizolaciji i u kontaktu s oboljelim ukućanima.

"Trenutačno je 105 zdravstvenih djelatnika u županiji u samoizolaciji, sedam je oboljelih zdravstvenih djelatnika, od kojih je troje novooboljelih - jedna medicinska sestra u Domu zdravija, farmaceutski tehničar iz privatne ljekarne i njegovateljica iz Doma umirovljenika", objasnila je Karin.

Po njezinim riječima, iz splitskog Doma za starije u Vukovarskoj ulici pozitivna su 62 korisnika i 12 djelatnika.

"U Domu u Dicmu pozitivni su jedan djelatnik i četiri štićenika, u Domu u Makarskoj tri djelatnika i pet štićenika i u Seget Vranjicu jedan štićenik", rekla je objašnjavajući stanje u domovima za starije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

  • +10
Makarska: Dolazak evakuiranih korisnika iz Doma za starije Split u lječilište Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Dodala je kako je u Domu za starije na Zenti u Splitu jučer potvrđen jedan pozitivan nalaz pomoćne djelatnice u kuhinji.

"Ona je bila je u kući i nije radila te se nadamo da tu nije napravljena velika ekspanzija virusa", istaknula je. Kako je rekla, u Zenti su uzeti brisevi svih štićenika i djelatnika kako se ne bi ponovo slučaj iz Doma u Vukovarskoj.

  • +5
Split: Patrole Civilne zaštite po gradskim kotarevima Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je izvijestio kako je u tom KBC-u 98 osoba s infekcijom koronavirusa, od kojih je 57 iz Doma u Vukovarskoj te deset iz ostalih domova za starije osobe u županiji.

"Trenutačno je u KBC -u Split devet osoba na respiratoru i njihovo stanje je teže i ozbiljnije", rekao je Meštrović.

Rađa: Nije bilo intervencija u karanteni

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa objasnio je kako je doktorica koja je skrbila o štićenicima doma u Vukovarskoj jedna od 106 liječnika obiteljske medicine na području grada, a uz nju još ima dosta liječnika koji skrbe o velikom broju starijih osoba.

Kazao je kako su svi ti liječnici bili upućeni da se jave na možebitne pozive u slučaju da ljudima u karanteni zatrebaju lijekovi ili neki savjet.

  • +8
Hotel Zagreb na Duilovu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

"U slučaju hitnih situacija ljudi iz karantene trebali su biti zbrinuti putem Hitne pomoći. Do danas nismo imali nijednu intervenciju, ispisano je tek nekoliko recepata, domovi zdravlja imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme, dok privatne ordinacije nju moraju same nabavljati", rekao je Rađa.

Od idućeg tjedna drive-in brisevi i u Makarskoj

Najavio je kako će se sljedeći tjedan u Makarskoj otvoriti drive-in uzimanje brisa.

Napomenuo je da se na Zenti nalazi ambulanta obiteljske medicine s dovoljno medicinske opreme, a nije mu poznato koliko su štićenici opskrbljeni tom opremom.

Na isto pitanje odgovor je dao i predsjednik županijskog Stožera Luka Brčić, navodeći da oni opremu dobivaju od Nacionalnog stožera i ne mogu utjecati na količinu.

  • +12
Evakuacija starački split koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ovoga tjedna policija je obavila 840 provjera samoizolacije i utvrdila tek šest kršenja.

Župan Blaženko Boban poručio je kako u borbi protiv koronavirusa nema politike, već se svi moraju držati zajedno.

Idući tjedan inspekcijski nalazi za Dom u Vukovarskoj

Govoreći o zarazi u domu u Vukovarskoj ulici Boban je najavio da će inspekcijski nalazi biti gotovi do sredine idućeg tjedna.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević opet je apelirao na građane da se suzdrže od nepotrebnog zadržavanja na javnim prostorima, poglavito na plažama.

Za spaljeni šator Crvenog križa ispred doma u Vukovarskoj Srdarević je ustvrdio kako se prema dosadašnjoj istrazi ne radi o kaznenom djelu.