BORBA ZA OPSTANAK

U đakovačkoj prčvarnici puši 90 posto gostiju

25.05.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Ogorčen primjenom zakona o zabrani pušenja, đakovački ugostitelj Rajko Ivanović odlučio je ignorirati taj zakon i na vratima njegova kafića 'Pan' već mjesec i pol dana strši natpis 'Lokal samo za pušače', a u proteklih dvadeset dana koliko je zakon na snazi u 'Pan' nije došla niti jedna inspekcija

ĐAKOVO - 'Nemaju oni tu što tražiti. Ovo je obična birtija, prčvarnica u kojoj 90 posto gostiju puši, a i onih 10 posto nepušača nema ništa protiv toga što se u ovom lokalu puši.

Ne smatram da time kršim zakon, jer sam sve svoje goste na ulaznim vratima upozorio da je ovo lokal za pušače, pa tko voli nek’ izvoli. Nije ovo niti inat ili nekakva moja sila, već sam na to primoran da bih preživio.

Ovo je borba za opstanak, a ako država misli da sam kriv neka sutra dođu i zatvore mi lokal, a ja ću im istoga trena na teret staviti svoju suprugu i troje djece, pa neka se onda oni o njima skrbe', kaže Ivanović, koji zaradom iz kafića prehranjuje svoju peteročlanu obitelj, piše Jutarnji list.

Ivanović je jedini od oko 170 đakovačkih ugostitelja koji se odlučio na ovaj korak i kaže da je zbog toga ljut na svoje kolege.

'Ovdje samo gledaju kako bi utjerali jedan drugome, a ja sam izgleda jedina budala. Dalmatinci su daleko složniji od nas i oni će neke stvari istjerati na čistac, a mi se ovdje pravimo fini.

Mogao sam je napraviti poseban box za goste pušače, ali kad sam to spomenuo svi su mi rekli da na njih zaboravim, jer su boxovi za majmune, a ne za ljude. Slažem se da u restoranima treba zabraniti pušenje, ali u ovakvim birtijama poput moje to je smiješno. Uostalom ni nepušači u mom lokalu se ne bune', istaknuo je Ivanović, kojeg su podržali i njegovi gosti što pušači što nepušači, a koji su u vrijeme našeg posjeta, zbog vrućine, ipak sjedili na terasi ispred kafića.