KREATIVNI ZATVORENICI

U ćelijama čitaju, crtaju i uređuju zatvorski list

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 03.04.2010 18:08
  • Objavljeno 03.04.2010 u 15:00
zatvorenici1

zatvorenici1

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

U nedavno osnovanoj knjižnici osječkog zatvora već je posuđeno preko 500 knjiga, dnevno se izda do dvadeset knjiga, a zatvorenicima je na raspolaganju preko tisuću romana, enciklopedija, zbirki pjesama, kao i religioznih naslova. Uskoro izlazi zatvorski magazin, a u sobama nastaju crteži i rukotvorine
Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Da bi osnovao zatvorsku knjižnicu početkom ove godine, upravitelj Zatvora u Osijeku Tomislav Cvitanušić morao je krenuti doslovce od nule. Nije bilo ni jedne knjige za zatvorenike i pritvorenike pa su oni čuvarima morali reći naslov da bi ovi otišli u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu, posudili knjigu i donijeli je zatvoreniku. Zgrada zatvora smještena je u središtu grada, preko puta GISKO-a, ali zatvorenici nemaju katalog knjiga tako da se mjesečno čitala jedna do dvije knjige. Nečijom odlukom prije nekoliko godina GISKO-u je poklonjeno pet tisuća zatvorskih knjiga što se pokazalo velikim nedostatkom, ali situacija se sada mijenja.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Prvu potporu Cvitanušićevu projektu pružila je GISKO poslavši 40 naslova, dolazile su knjige drugih zatvorskih i kaznenih ustanova, a Đakovačka biskupija donirala je tisuću naslova religioznog sadržaja izdavača U pravi trenutak - UPT.

'Odmah nakon otvaranja knjižnice, začudili smo se koliko zatvorenici vole čitati. Do sada je posuđeno preko 500 knjiga, jer se dnevno traži deset do dvadeset knjiga', zadovoljno priča Cvitanušić u čijem je zatvoru sada smješteno točno 222 zatvorenika i pritvorenika. Trenutačno je izdano 200 knjiga, a kako je rok vraćanja knjige 15 dana, dvotjedni prosjek čitanja je dakle jedna knjiga po zatvoreniku. 'Nema upisnine, članom se postaje automatski dolaskom u zatvor.'

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Osim vjerskih UPT naslova poput 'Spašen sam', 'Misli vodilje za život', 'Krv mučenika', 'Vjerom do zdravlja', zatvorenici mogu čitati i svjetovne kao što su brojni romani 'Don Quijote', 'Srce tame', 'Seljačka buna', izabrane novele Guya de Maupassanta, a također mogu istražiti Opću i nacionalnu enciklopediju.

'Mirniji su i staloženiji kada se u sobi posvete knjizi koju vole', kaže Cvitanušić dodajući da je u zatvoru najvažnije očuvati mir.

Ne potiče se samo književnost, nego sve umjetnosti. 'Želi li netko crtati, kupit ćemo bojice i papire. Jedan zatvorenik je sada izrazio želju da radi tehnikom intarzije, tako da ćemo nabaviti furnire koje će lijepiti na drvenu podlogu', tumači upravitelj koji nam je u svom uredu pokazao crteže olovkom i ukrasne košarice nastale u ćelijama.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Ovog mjeseca izlazi i prvi broj zatvorskog magazina, a u Cvitanušićevoj ladici nalazi se i prvi grafički prilog. Radi se o olovkom nacrtanom stripu koji tematizira provod jednog vikenda zatvorenika koji je pušten kući na odmor. Sunčan dan, jutarnja šetnja promenadom uz Dravu, druženje s prijateljima i povratak u zatvor, to je priča.

San o izlasku dio je i osnovnog pravila koje smo čuli za posjeta jednoj od ćelija. 'Da se više nikada ne vratim ovamo', nakon te Cvitanušićeve izjave, potvrdilo ju je svih 20 zatvorenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi