na nogama zbog predsjednika

U Caracasu venezuelanska oporba blokirala ulice, prosvjeduju zbog 'ustavne skupštine'

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2017 15:38
  • Objavljeno 02.05.2017 u 15:38
Venezuelanska oporba blokirala je ulice glavnog grada Caracasa zbog odluke ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura o uspostavi takozvane 'ustavne skupštine'
Venezuelanska oporba blokirala je ulice glavnog grada Caracasa zbog odluke ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura o uspostavi takozvane 'ustavne skupštine' Izvor: Reuters / Autor: Carlos Garcia Rawlins
Venezuelanska oporba blokirala je u utorak ulice glavnog grada Caracasa, prosvjedujući zbog odluke sve omraženijeg ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura o uspostavi tzv. 'ustavne skupštine', prenosi Reuters i dodaje da mnogi taj potez vide kao prikriveni pokušaj Madura da ostane na vlasti izbjegavanjem izbora

Nakon svakodnevnih prosvjeda unazad mjesec dana i poziva za prijevremenim izborima, Maduro je u ponedjeljak objavio uspostavu nove narodne skupštine koja bi imala ovlasti izmjene ustava.

Njegova vlada tvrdi da oporba potiče ulično nasilje i odbija dijalog te stoga nema izbora već izmijeniti strukturu vlasti kako bi donio mir u zemlji koja je važan proizvođač nafte.

'Jedan od ciljeva uspostave ustavne skupštine je stvoriti uvjete za stabilnost zemlje kako bi mogli krenuti s izbornim procesima', kazao je Elias Jaua, dužnosnik Socijalističke stranke. Po njegovim riječima, trenutno u zemlji ne vladaju normalni uvjeti.

Predsjednikovi protivnici tvrde da Maduro, bivši vozač autobusa koji je postao diktator, u stvari namjerava novu skupštinu sastaviti od svojih pristaša kako bi izbjegao izbore koje bi, zbog teške gospodarske krize i bujajuće inflacije, najvjerojatnije izgubio.

Pribojavaju se da će novo tijelo još više gurnuti u stranu Nacionalnu skupštinu u kojoj većinu drži oporba i utrti put nedemokratskim izmjenama ustava. To bi, ističe oporba, zemlju odvelo u diktaturu.

Regionalni izbori koji su trebali biti održani u Venezueli prošle godine tek se trebaju sazvati, dok su predsjednički izbori zakazani za sljedeću godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal