dobra vijest

U Bocvani procijepljenost 71 posto, nema porasta hospitalizacije zbog omikrona

08.12.2021 u 15:03

Bionic
Reading

Bocvana je objavila u srijedu da nije porastao broj hospitalizacija oboljelih od covida zbog pojave nove varijante omikron te je uspjela cijepiti 71 posto od svojih 1,3 milijuna stanovnika indiciranih za imunizaciju.

Varijanta s brojnim mutacijama izazvala je paniku diljem svijeta te brojni znanstvenici i vlade očekuju da će postati dominanta zbog visoke zaraznosti.

Varijanta omikron, prvi put identificirana u Južnoj Africi krajem studenoga, sada se proširila na najmanje 57 država.

"Sada imamo samo jednu osobu na odjelu intenzivne skrbi. No zamijetili smo da su pacijenti koji se teže razbolijevaju zbog covida, nisu cijepljeni", rekao je ministar zdravstva Edwin Dikoloti na konferenciji za novinare.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svom tjednom epidemiološkom izvješću u srijedu da treba imati više podataka da bi mogla procijeniti u kojoj mjeri omikron izaziva teška oboljenja odnosno mogu li njegove mutacije smanjiti zaštitu stečenu postojećim cjepivima protiv covida-19.

Broj prijavljenih zaraženih osoba covidom-19 udvostručio se u Južnoafričkoj Rrpublici u tjednu do 5. prosinca na više od 62.000, a "vrlo velik" porast zaraženosti potvrdile su i druge države juga Afrike: Esvatini, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Lesoto.

Varijanta omikron može djelomice oslabiti zaštitu dvjema dozama cjepivom Pfizer/BioNTech, rekao je voditelj istražianja iz južnoafričkog Instituta za zravlje u utorak pozivajući se na rezultate male, ograničene studije.

U srijedu su BioNTech i Pfizer objavili da tri doze njihova cjepiva protiv covida-19 neutraliziraju novu omikron varijantu koronavirusa.

Pfizer i BioNTech dodaju da, bude li potrebno, mogu isporučiti cjepivo prilagođeno isključivo omikron varijanti do ožujka 2022.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ