15 umrlih

U BiH više od 500 zaraženih koronavirusom, još dva smrtna slučaja

02.04.2020 u 11:58

Bionic
Reading

Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u četvrtak ujutro je prešao brojku od 500 nakon što su deseci novih slučajeva zaraze identificirani u laboratorijima u Sarajevu, Mostaru i u Banjoj Luci, a ukupan broj umrlih porastao na 15

U Kliničkom centru u Sarajevu testirano je 48 uzoraka, a u banjolučkoj klinici njih 194. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić novinarima je potvrdio kako je najveći broj od 24 novozaražena u tom entitetu s područja Banje Luke, jer je tamo utvrđeno 17 takvih slučajeva.

Ukupan broj osoba iz Banje Luke kod kojih je do sada potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 do sada je 154. Slijede Konjic i Tuzla s po 27 prijavljenih slučajeva zaraze, dok ih je u Mostaru 19 a u Sarajevu 16, dok su ostali u još 40-tak mjesta mjesta diljem zemlje.

U glavnom gradu BiH je pak u četvrtak potvrđen novi smrtni slučaj koji se može povezati s koronavirusom, a preminuo je i jedan od zaraženih iz Bihaća. Kako je potvrdila ravnateljica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović u Sarajevu je, u prostoru za izolaciju uspostavljenom u sklopu Klinike za plućne bolesti "Podhrastovi", preminula starija žena koja je tamo hospitalizirana s dijagnozom teške upale pluća.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci preminuo je muškarac iz Prijedora kod kojega je također potvrđena zaraza koronavirusom, a u pitanju je osoba koja je bila kronični bolesnik i starije životne dobi. Ukupan broj zaraženih koronvirusom u BiH je do četvrtka u podne bio 513.