akcija u susjedstvu

Trinaest osoba uhićeno pod sumnjom za zločine u Konjicu 1992.

04.12.2017 u 10:27

Bionic
Reading

Na području Konjica i Sarajeva službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su 13 osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti. Iz SIPA-e su priopćili kako su postupali po naredbi Tužilaštva BiH

Uhićeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo iz člana 172. KZ BiH 'Zločin protiv čovječnosti' na području općine Konjic 1992 godine, javlja HRT.

Privedeni su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predane Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, stoji u priopćenju.

Kako piše N1, radi se o zločinima nad srpskim civilima. U svibnju 1992. godine u Bradini, selu kod Konjica, na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila, dok su ostali odvedeni u logore i protjerani. Za tri dana, od 25. do 27. svibnja 1992. godine, pripadnici bošnjačkih i hrvatskih vojnih snaga bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavne crkve u Bradini. U logorima su život izgubila još 22 srpska civila, a za pet Srba iz Bradine se još traga.

  • +2
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Uhapšeni su uglavnom pripadnici jedinice 'Akrepi', a među njima Midhat Pirkić, zvani Mitke, komandant jedinice 'Akrepi' i Šefko Nikšić, stric Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH, javlja Slobodna Bosna.