PROTIV AFD-A

U Berlinu tisuće prosvjednika protiv ekstremne desnice poručilo: 'Nikad više'

27.05.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća prosvjednika iz cijele Njemačke okupilo se u nedjelju u Berlinu na skupu za 'slobodu i demokraciju', događaju koji je organizirala krajnje desna parlamentarna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), a protuprosvjed s druge strane rijeke okupio je također više tisuća ljudi

Poslijepodne, pristaše AfD-a marširali su od glavnog kolodvora prema Brandenburškim vratima, uzvikujući najdražu parolu stranke: kancelarka Angela 'Merkel mora otići' i 'Mi smo narod'.

S druge strane rijeke Spree, kod Reichstaga, tisuće sindikalista, običnih građana Berlina te članova nekih udruga i stranaka konkuriralo je desnici, te spriječilo pristaše AfD-a da prođu ranije zacrtanim putem blokiravši im jedan most.

Berlin: Prosvjed protiv najveće oporbene stranlke AfD Izvor: Pixsell / Autor: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Za sigurnost brine oko dvije tisuće policajaca.

Sudionici povorke koja je krenula prema Brandenburškim vratima očekuju govore čelnika stranke Joerga Meuthena i Alexandera Gaulanda. AfD procjenjuje da je na skup stiglo oko pet tisuća ljudi, dok su ranije najavljivali da će ih biti tisuću.

Berlin: Prosvjed pristaša najveće oporbene stranke AfD Izvor: Pixsell / Autor: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Ta je stranka započela kao euroskeptična platforma, no 2015. je dobila nove političke bodove nakon što je Merkel najavila politiku otvorenih vrata za izbjeglice i migrante iz Sirije i Afganistana. Veliki priljev stranaca doveo je do velike zabrinutosti građana što je AfD iskoristio kako bi na izborima prošle godine ušao u parlament i postao najveća oporbena stranka, osvojivši 12,6 posto glasova.

No uspjeh stranke je stvorio i pokret otpora koji čine skupine koje su se ujedinile pod krovnu organizaciju 'Stop mržnji'.