NEDOPUŠTENO DRŽANJE ORUŽJA

U Beogradu odgođeno suđenje Mladićevoj supruzi

03.12.2010 u 21:40

Bionic
Reading

Suđenje Bosiljki Mladić, supruzi odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića, što je u petak trebalo početi zbog optužbe za nedopušteno držanje oružja, odgođeno je iz proceduralnih razloga za 5.travnja 2011. godine

Do odgađanja je došlo jer je optuženoj uručena nova optužnica, kojom se tereti da je, osim držanja tri pištolja i puške, odgovorna i za nezakonito posjedovanje 60 puščanih metaka i 27 komada streljiva za lovačku pušku.

Odvjetnik obitelji Mladić, Miloš Šaljić, novinarima je kazao kako državno odvjetništvo na taj način kupuje vrijeme te u javnosti stvara sliku da nešto radi, naglasivši kako on i njegova klijentica nisu dobili novu optužnicu.

Ponašanje državnog odvjetništva Šaljić je, kako prenose mediji u Beogradu, ocjenio kao izvršenje domaćih zadaća što ih je zadao glavni Haaški tužitelj Serge Brammertz

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke u povodu postupka protiv Bosiljke Mladić okupili su se ispred zgrade u kojoj je suđenje trebalo početi, pri čemu je umalo došlo do izgreda kada su pripadnici sudskog osiguranja zatražili od okupljenih da transparente iznesu iz zgrade suda.

Protiv supruge najtraženijeg haaškoga bjegunca državno odvjetništvo u Beogradu podignulo je optužnicu početkom srpnja zbog nedozvoljenog držanja oružja.

U izjavi s početka lipnja, odvjetnik Mladićeve obitelji naveo je da je sporno oružje oduzeto prosinca 2008. u premetačini njihove kuće te privođenje ocijenio 'osvetom države i pritiskom na obitelj otkako je najavila da će tražiti da Mladić bude proglašen mrtvim'.

Nakon što je sredinom lipnja sudu u Beogradu podnio zahtjev da Mladić bude proglašen mrtvim, Šaljić je kazao kako se Mladićeva obitelj na taj korak odlučila uzimajući u obzir činjenicu da o Mladiću već sedam godina nema nikakvih informacija te da je on imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih ne bi mogao preživjeti bez ozbiljne medicinske njege.

Zahtjev obitelji Mladića da on bude proglašen mrtvim odbijen je početkom rujna zbog proceduralnih nedostataka, pri čemu Mladićeva obitelj ima pravo podnijeti novi zahtjev.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.