IRANSKI OBRAČUN

U Belgiji uhićen bračni par zbog pripremanja napada u Francuskoj

02.07.2018 u 17:30

Bionic
Reading

Belgijske vlasti u ponedjeljak su uhitile supružnike iranskog podrijetla i optužile ih za pripremanje terorističkog napada u Francuskoj na pripadnike iranske oporbe, a ova je ustvrdila da iza sveg stoji službeni Teheran.

Par je planirao izvesti napad tijekom velikog skupa u francuskom mjestu Villepinte nedaleko od Pariza u subotu koji je organizirala iranska oporbena skupina Mudžahedini naroda, stoji u priopćenju njemačkoga državnog odvjetništva, a na skupu su bili i odvjetnik američkog predsjednika Rudy Giuliani te bivši predsjednik američkog Kongresa Newt Gingrich .

Par u tridesetim godinama, Amir S. i njegova supruga Nasimeh N., belgijski su državljani iranskog porijekla.

Mudžahedini naroda su oporbena skupina čije je djelovanje službeni Teheran zabranio. 

Amir S. i Nasimeh N. uhićeni su u predgrađu Bruxellesa u njihovu automobilu u kojemu je pronađeno i pola kilograma eksploziva te detonator, stoji u priopćenju državnog odvjetništva. 

Policija je nakon toga, tijekom vikenda obavila pretres još pet domova u istome predgrađu. 

Državno odvjetništvo priopćilo je da je u Francuskoj privedena osoba za koju se vjeruje da im je bila pomagač. Objavljeno je da je riječ o Merhadu A. 

Istodobno je u Njemačkoj policija na ispitivanje privela iranskoga diplomata zaposlenog u austrijskom veleposlanstvu u Beču. 

Zahvaljujući koordiniranoj akciji spriječen je teroristički napad, ističe se u priopćenju.  

Naionalno vijeće iranskog otpora, koje je blisko Mudžahedinima naroda, optužilo je u ponedjeljak režim u Teheranu da je osmislio napad u Villepinteu. 

"Urota terorističke diktature na vlasti u Iranu kako bi izveli napad... na veliki skup Iranskog otpora u Villepinteu je raskrinkana", navodi se u priopćenju koje je dobila agencija AFP.

U tekstu oporba poziva na "zatvaranje" iranskih diplomatskih predstavništava u Europi za koje kaže da su "špijunski centri" i mjesta "pripreme terorističkih napada".

Ove su informacije objavljene u vrijeme kada iranski predsjednik Hasan Rohani počinje u ponedjeljak poslije podne posjet Europi, za koji se kaže da je "ključan" za budućnost iranskog nuklearnog sporazuma iz kojega su se povukle Sjedinjene Države.