potvrdilo tužiteljstvo bih

U Banjoj Luci uhićenja zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

08.12.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Sedam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba uhićeno je u utorak na području Banje Luke pod sumnjom da su počinili ratne zločine protiv civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

"Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Banje Luke locirali su, identificirali i uhitili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti", stoji u policijskom priopćenju.

Ne precizira se koliko je točno privedenih no mediji navode da je riječ o sedam osumnjičenika.

Trojica iz skupine koju su policajci priveli navodno su privremeno pušteni na slobodu zbog zdravstvenog stanja odnosno zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, navodi portal Klix.

Uhićene se tereti da su na području Donjeg Vakufa tijekom proljeća i ljeta 1992. godine protuzakonito zatočili najmanje 150 civila Hrvata i Bošnjaka, objasnilo je Tužiteljstvo.

Zatočenike su potom podvrgnuli teškom zlostavljanju, a zbog ozljeda koje su tada zadobili veći broj zatočenih civila preminuo je dok su ostali preživeli, ali uz trajne fizičke i psihičke posljedice.

Uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije COVID-a svi osumnjičeni za ovaj zločin bit će predani tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim mjerama, navedeno je j u priopćenju.