DOK U HRVATSKOJ NEMA MJESTA…

U Austriji obavezan vrtić za sve petogodišnjake

02.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskoj roditelji muče naći mjesto za dijete u vrtiću, od danas je u Austriji zakonski određeno da svi petogodišnjaci moraju ići u vrtić kako bi se jednako pripremili za pohađanje osnovnih škola. Mjesta su besplatna i ima ih dovoljno za sve!

Austrijsko Ministarstvo obitelji od početka ove godine provodi u djelo svoj plan da svi petogodišnjaci moraju posjećivati vrtiće. Cilj ovog programa je pripremiti djecu za polazak u osnovnu školu, kako bi imali jednake šanse u obrazovanju, bez obzira na socijalni status ili porijeklo roditelja. Dijete mora tjedno provesti najmanje između 16 i 20 sati u vrtiću, i to u tijeku četiri dana, a mjesta ima za sve.

Nadalje, država financira ovaj cijeli program, tako da roditelji ne moraju ništa plaćati. Jedino trebaju platiti ukoliko žele posebnu ishranu za svoje dijete ili nešto slično što zahtijeva dodatni angažman odgajateljica.

Sve to je dogovoreno s vrtićima koji su u državnom, ali i u privatnom vlasništvu. Ako roditelji baš ne žele da se njegovo dijete socijalizira s drugom djecom u vrtiću, može podnijeti zahtjev za izuzećem, koji će biti odobren ukoliko socijalne službe ocijene da ga se i doma odgovarajuće obrazuje i priprema za polazak u školu. Naravno, iznimke postoje, poput djece sa zdravstvenim problemima koji im onemogućavaju odlazak u vrtić.

Austrijski psiholozi pozdravljaju ovu odluku Ministarstva obitelji, a jedinu kritiku iznose na prevelik broj djece u skupinama u vrtiću. Naime, trenutno ih je u prosjeku između 20 i 25, a idealno bi bilo da ih bude maksimalno 15. Svim roditeljima koji budu odbili poslati svoje dijete u vrtić prijeti prvo kazna od 200 eura te onda i posjet socijalnog radnika, a općine imaju zadatak voditi evidenciju o tome ispunjavaju li roditelji svoje obaveze prema djeci.