tope se ledenjaci

U Alpama pronađeno tijelo. Policija vjeruje da se tamo nalazilo 22 godine

22.08.2023 u 23:26

Bionic
Reading

Planinski vodič pronašao je visoko u austrijskim Alpama posmrtne ostatke čovjeka za kojeg se vjeruje da je poginuo u nesreći na ledenjaku prije 22 godine, priopćila je danas policija. Tijelo je pronađeno u petak na ledenjaku Schlatenkees u nacionalnom parku Hohe Tauern u istočnoj pokrajini Tirol, blizu talijanske granice i na nadmorskoj visini od oko 2900 metara.

Vodič je obavijestio policiju u Lienzu, koja je izvukla tijelo uz pomoć helikoptera. Nekoliko metara ispod tijela spasioci su pronašli ruksak s gotovinom, bankovnom karticom i vozačkom dozvolom. Policija je utvrdila da je vjerojatno riječ o ostacima Austrijanca koji je u trenutku nestanka imao 37 godina, prenosi Associated Press.

Nestali muškarac je sa sobom nosio opremu za skijaško trčanje. Uspoređuje se DNK kako bi se potvrdio identitet muškarca, a rezultat se očekuje za nekoliko tjedana.

Zbog topljenja ledenjaka, za što mnogi znanstvenici krive globalno zatopljenje, sve je više pronalazaka posmrtnih ostataka planinara, skijaša i drugih alpinista koji su nestali prije nekoliko desetljeća.

Sam ledenjak Schlatenkees već je bio poprište sličnog otkrića. Za kosti koje su ondje pronađene 2011. vjeruje se da pripadaju lokalnom čovjeku koji se vodi kao nestao od 1957. U susjednoj Švicarskoj policija je prošli mjesec objavila kako su DNK testovi potvrdili da je tijelo pronađeno na ledenjaku u blizini Matterhorna tijelo njemačkog planinara koji je nestao 1986. godine.