nema dovoljno

Tvrtka bivšeg premijera Valentića nema ni za namirenje stečajnog postupka

07.06.2018 u 12:49

Bionic
Reading

Trgovački sud u Osijeku donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici Niva nekretnine d.o.o., tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, da se u roku osam dana očituju protive li se obustavi stečajnog postupka nad tom tvrtkom od koje potražuju 3,3 milijuna kuna jer, kako se navodi, stečajna masa nije dostatna ni za namirenje troškova stečajnog postupka

U toj odluci stoji i kako se stečajni postupak neće obustaviti i zaključiti ako vjerovnici, među kojima su Porezna uprava koja potražuje 1,7 milijuna kuna i Zagorje Tehnobeton s tražbinom od 1,6 milijuna kuna, solidarno predujme dostatni iznos za namirenje troškova postupka u roku koji će sud odrediti rješenjem.

Kako se navodi u sudskom zaključku, stečajni upravitelj Niva nekretnina u poslovnim knjigama otkrio je i da kratkotrajnu financijsku imovinu te tvrtke čine potraživanja od povezanih društava Niva d.d., Niva inženjering d.o.o i Niva konzalting d.o.o u ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna.

No, ističe se i kako su potraživanja od tih društava nenaplativa budući da su u stečajnom postupku, ili je predložen njihov stečaj te su im računi u dugotrajnoj blokadi. Sudskoj odluci prethodila je skupština vjerovnika koja je na izvještajnom ročištu jednoglasno donijela odluku kojom se predlaže obustava i zaključenje stečajnoga postupka, budući da stečajna masa nije dostatna ni za namirenje troškova postupka.

  • +7
Nikica Valentić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Stečajni postupak nad Niva nekretnine d.o.o bio je otvoren početkom ožujka, a kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja, od tada nije bilo unovčenja stečajne mase. No, s druge strane, u prethodnom izvješću ističe se kako je tijekom 2016. ta tvrtka ostvarila značajni promet nekretninama, i to prodajom vinarije, pomoćne zgrade, trafostanice, spremnika i dvorišta tvrtki Belje d.d. u sklopu Agrokora. Zbog te kupoprodaje i najma nekretnina, dodaje se, ostvaren je poslovni prihod od 59.6 milijuna kuna , dok su istodobno financijske obveze bile smanjene za čak 56,5 milijuna kuna.

Naglašava se i kako u vrijeme sklapanja kupoprodajnog ugovora računi društva nisu bili blokirani, te da stoga od privremenog stečajnog upravitelja nisu uočeni razlozi za pobojnost predmetnog ugovora. No, privremeni stečajni upravitelj u svom izvješću napominje da je mišljenje dao na osnovu uvida u kupoprodajni ugovor, bez uvida u poslovne transakcije, tijek novca i valjanost knjiženja poslovnih događaja. Radi provođenje detaljne kontrole transakcije bilo bi potrebno angažirati ovlaštenog revizora, koji bi nužno bio obvezan izvršiti cjelokupna financijska izvješća kako Niva nekretnina d.o.o., tako i svih povezanih društava.

Tvrtka Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d. Pokretanje stečaja Niva nekretnine d.o.o. uslijedilo je nakon sudskog oglasa u listopadu prošle godine, kojim su se pozivali vjerovnici Nive d.d. da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, bila je osnovana 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Prema računu dobiti i gubitka za 2016. predanih Fini, ta je tvrtka imala više od 26 milijuna kuna gubitka, a tijekom prošle godine oko 3,6 milijuna kuna. Kako se navodilo u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering u stečaju, Črnomerec centar u predstečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s tim da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar prodani prethodnih godina.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d.od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.