PROŠLA JE GODINA DANA

Tužna obljetnica masakra u Norveškoj: 'Ubojica je izgubio, a narod pobijedio'

22.07.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Norvežani se u nedjelju diljem zemlje na razne načine sjećaju žrtava krvavih napada ekstremnog desničara Andersa Behringa Breivika koji je prije točno godinu dana hladnokrvno ubio 77 ljudi, uglavnom mladih

'Bomba i meci trebali su promijeniti norveško društvo. Norveški narod odgovorio je tako da je još čvršće stao u obranu naših vrijednosti. Ubojica je izgubio, a narod pobijedio', rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na obilježavanju obljetnice stravičnog masakra.

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata, zbog čega Norvežani organiziraju niz događaja kojima će se sjetiti žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijećem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoeyi i diljem zemlje, sve do arktičkog arhipelaga Svalbarda gdje će se održati misa za smrtno stradale.

Tridesettrogodišnji ekstremist rekao je da je izveo napade kako bi obranio zemlju od 'muslimanske invazije', a mlade članove Laburističke stranke poubijao zbog stranačke useljeničke politike i promicanja multikulturnog društva.

Laburistički premijer Stoltenberg, koji je u vrijeme napada bio u svojoj rezidenciji, a ne u uredu pred kojim je eksplodirala bomba, položio je vijenac na mjestu eksplozije.

On je nedugo nakon masakra prije godinu dana izjavio da će odgovor Norveške na krvoproliće biti 'više demokracije, otvorenosti i humanizma, ali nikad naivnosti'.


Stoltenberg će tijekom dana zajedno s kraljevskim parom prisustvovati misi u katedrali u Oslu, u Utoeyi se sastati se s članovima obitelji poginulih, a zatim na otoku na kojemu se dogodila najveća drama položiti još jedan vijenac.

Premijer će navečer u Oslu prisustvovati i komemoracijskom koncertu koji priređuju norveški umjetnici, a na kojemu bi mogao nastupiti i Bruce Springsteen

Na Utoyi će govoriti i danski premijer, laburist Helle Thorning-Schmidt, dok će američka državna tajnica Hillary Clinton putem videoporuke izraziti sućut norveškom narodu zbog te 'teške tragedije'.

Breivik je u zatvoru gdje čeka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka će biti poznata 24. kolovoza.