RAZDVAJANJE OPTUŽNICE

Tužiteljstvo traži da se Mladiću prvo sudi za Srebrenicu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2011 14:54
  • Objavljeno 17.08.2011 u 14:32
Ratko Mladić Haag

Ratko Mladić Haag

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Haško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za razdvajanje optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića optuženog za genocid u BiH na dijelove kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici, a potom i za druge zločine počinjene u BiH, prema podnesku koji je u srijedu objavio Haški sud

Među razlozima koje tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces, pa je on umro tijekom suđenja.

Kao razlozi navedeno je i da je Mladić uhićen pred sam kraj mandata Haškoga suda, pa je potrebno da suđenje započne što prije, kao i da je potrebno osigurati pravdu za žrtve.

Tužiteljstvo smatra da bi svoj dio dokaznog postupka u slučaju Srebrenice moglo obaviti unutar godinu dana.

Tužiteljstvo traži da se protiv Mladića vode dva suđenja, prvo za Srebrenicu, a onda za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mladić je uhićen u svibnju ove godine u Srbiji i nakon toga prebačen je u pritvor Haškoga suda gdje čeka početak suđenja. Tijekom bijega od Haškoga suda preživio je moždani udar, što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Protiv Mladićeva suoptuženika Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Haag vodi objedinjeno suđenje za genocid u Srebrenici i ratne zločine u drugim dijelovima BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi