BABIĆU MJESEC DANA REMETINCA

Tužitelji: Lažući da je u ratu ozlijedio oko zaradio 660.000 kuna

31.01.2014 u 20:40

Bionic
Reading

Čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivicu Babića, protiv kojeg je danas određen istražni zatvor, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida.

Koristeći nepripadajuća prava hrvatskog ratnog vojnog invalida, koja je ostvario temeljem neistinite lječničke dokumentacije, dr. Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ostvario korist od gotovo 660 tisuća kuna.

Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo najmanje 58 tisuća kuna, a Hrvatski fond za privatizaciju mu je dodijelio 105 dionica jedne tvrtke vrijednih 26.250 kuna. Osim toga, poslodavac mu je zbog olakšica isplatio plaću u iznosu većem za oko 574 tisuće kuna, priopćilo je tužiteljstvo.

Zbog tog slučaja zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo dr. Babića tereti za prijevaru i krivotvorenje službene isprave povezano sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva.

Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu medicinsku dokumentaciju, po kojoj je prije ratnih zbivanja na oba oka imao stopostotni vid. Nakon što je liječnik to učinio koristeći se dokumentacijom drugih pacijenata, Babić je krajem 1995. dokumentaciju predao oftalmologinji, neistinito predočivši da je rata u padu s kamiona ozljedio glavu i lijevo oko, navodi tužiteljstvo.

Liječnica je potom nakon pregleda sastavila nalaz po kojem je Babićev vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosio samo deset posto.

Početkom 1996. godine dr. Babić je dokumentaciju priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito navevši da je 8. siječnja 1992. stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Babić je, tvrdi tužiteljstvo, i u obrascu prijave lažno opisao da je ozljeda oka posljedica ratnih zbivanja.

Zahvaljujući lažnoj dokumentaciji dr. Babiću je Ured za obranu 6. veljače 1996. priznao statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida VIII. grupe sa 40 posto trajnog invaliditeta te pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine.

Temeljem tog rješenja dr. Ivici Babiću su do kraja siječnja 2014. isplaćivani novčani iznosi i priznavana različita imovinska prava ratnih vojnih invalida. Djelatnici računovodstva njegovog poslodavca su mu obračunavali plaću uz primjenu olakšice koja pripada osobama kojima je priznat status ratnog vojnog invalida.

Tužiteljstvo također navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru još 2004. u povodu članka objavljenog u jednom mediju zatražilo od virovitičko-podravske policije da provjeri navode iz članka, ali da prikupljenom dokumentacija nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.

Tužiteljstvo dodaje da su mu se tek tijekom posljednjih mjeseci javili svjedoci, odnosno sudionici sastavljanja neistinite dokumentacije čime su ostvarene pretpostavke za daljnje postupanje u tom predmetu.