VRDOLJAKOV ZAMJENIK

'Tužba protiv MOL-a ne znači i prekid pregovora'

18.01.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Tužba ne znači i prekid pregovora, naglasio je u Varaždinu zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić govoreći o tužbi kojom Hrvatska traži poništavanje ugovora temeljem kojih je MOL stekao većinu u Nadzorom odboru INA-e, iako nije (bio) većinski vlasnik kompanije.

Osnova za tužbu kojom se traži i naknada štete nepravomoćna je presuda bivšem predsjednik Vlade RH Ivo Sanader koji je osuđen na sedam i pol godina zbog uzimanja deset milijuna eura mita od čelnika Mol-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Za davanje mita osumnjičen je čelnik MOL-a Zsolta Hernadi za kojim je raspisana i tjeralica.

-Hrvatska je podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi protiv mađarskog MOL-a, a kako je to i predviđeno Ugovorom. Vlada i ovim potezom želi štiti interese države i poreznih obveznika i ovaj korak je poduzet upravo sa tim ciljem. Trenutačno, međutim, ne možemo komentirati detalje o pojedinostima tužbe jer je to sada predmet arbitražnog postupka i nadležnog suda, ustvrdio je Leverić.

Ustvrdivši da su obje strane suglasne kako daljnje medijske izjave neće pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja, već samo dogovor za pregovaračkim stolom, član Vladinog pregovaračkog tima s MOL-om nije želio odgovarati na dodatna pitanja, pa ni ono zašto je tužba podignuta baš sada kada je zabilježen napredak u pregovorima s MOL-om oko otvorenih pitanja. Međutim, razlog vjerojatno leže u petogodišnjem roku zastare koji ističe 30. siječnja, budući da je30. Siječnja 2009. potpisan sporni ugovor. Isto tako tužba je vjerojatno i odgovor na raniji MOL-ov zahtjev za arbitražu za rješavanje ulagačkih sporova, odnosno naknadu štete.

-Želim naglasiti da je prioritet Vlade Republike Hrvatske i dalje postići dogovor sa strateškim partnerom s kojim želimo uspostaviti temelje za dugoročnu uspješnu suradnju na dobro INE i svi njenih dioničara. Upravo stoga i na posljednjem krugu pregovor potvrdili smo da je rješavanje pitanja korporativnog upravljanja ključno, ukazao je Leverić.