MEDIJSKO MANIPULIRANJE U SRBIJI

Tužba protiv medija koji su huškali na rat

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 18:10
  • Objavljeno 08.07.2009 u 18:06
vukovar1gi0

vukovar1gi0

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Srbijanska neovisna novinarska udruga NUNS u srijedu je kazneno prijavila nekoliko srbijanskih medija jer su, kako se navodi u priopćenju te udruge, svojim utjecajem i značenjem u medijskom prostoru i kao državna medijska poduzeća provodili ratnohuškačku promidžbu

Prijavljene su odgovorne osobe i novinari u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima 'Politika' i 'Večernje novosti' i drugim medijima. Izvršni odbor NUNS-a smatra da su pojedini mediji u Srbiji potkraj 80-ih i u početku 90-ih godina 20. stoljeća, tijekom raspada SFRJ, najprije znatno pridonijeli rastu međunacionalnih nesnošljivosti i mržnje, a zatim se i izravno stavili u službu ratne promidžbe, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je medijsko manipuliranje u širenju nacionalne i vjerske mržnje preraslo u otvoreno poticanje diskriminacije i neprijateljstva, čime su stvorene psihološke pretpostavke za najbrutalnije ratno nasilje i zločine.

'Smatramo ih suodgovornima za ratna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, koja su uzrokovala goleme materijalne gubitke i ljudske žrtve te najstrašnije ratne zločine', ističe u pripćenju NUNS.

Reagirajući na potez NUNS-a, predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je kako nema sumnje da su srbijanski, ali i drugi mediji na području bivše Jugoslavije, uoči raspada zemlje i tijekom ratova pridonosili rastu međunacionalne nesnošljivosti i mržnje.

Glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić u početku lipnja kazao je da se to tužiteljstvo počelo baviti mogućom odgovornošću pojedinih glasila i novinara za poticanje na ratne zločine, objasnivši kako su izravan povod tomu bili završetci suđenja za ratne zločine počinjene u Zvorniku i Vukovaru.

Vekarić je tada precizirao da su u skupini koja analizira prijeporne tekstove i emisije ne samo novinari nego i poznavatelji medijske problematike i medijskog prava, među kojima su i sveučilišni profesori te da, ovisno o nalazu analize, tužiteljstvo treba utvrditi ima li u tim slučajevima elemenata kaznenog djela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi