PREKINUTO ROČIŠTE

Turudić odbio prihvatiti nagodbu za Žužića, obrana zatražila njegovo izuzeće

29.12.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu prekinuto je pripremno ročište na suđenju bivšoj sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel. Sudac Ivan Turudić odbio je prijedlog Uskoka da se suoptuženom Željku Žužiću izrekne presuda na temelju vlastitog priznanja da je županici dao 100 tisuća eura mita

Žužićev odvjetnik zatražio je Turudićevo izuzeće zbog pristranosti. Odluku o tome donijet će zamjenik predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, javlja HRT.

U Uskoku tvrde da je odluka nezakonita.

Marina Lovrić Merzel optužena je za sedam kaznenih djela i višemilijunske malverzacije, uz ostalo i da je od Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 kuna mita kako bi mu dala prednost pri kupnji županijskog udjela u dotadašnjoj javnoj tvrtki Ceste Sisak. Prema optužnici, pokušala ih je prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na ime njezina nećaka Dalibora Rožankovića.

Uz Željka Žužića i Rožankovića, optuženi su predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić - i to za zloporabu položaja i ovlasti, mito i pranje novca, krivotvorenje isprava i poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti.

Marina Lovrić Merzel uhićena je 1. travnja 2014. kao sisačko-moslavačka županica i članica Predsjedništva SDP-a i ostala je u istražnom zatvoru pet mjeseci.   

Dala je ostavku kao članica Predsjedništva stranke i predsjednica stranačke županijske organizacije pa je o njezinu članstvu u SDP-u mogla odlučiti njezina gradska organizacija. Krajem srpnja sjednica Gradskog odbora sazvana je po hitnom postupku nakon što je DORH proširio optužnicu za mito protiv županice koja je tada bila u zatvoru već četiri mjeseca. Tako je 22. srpnja te godine 11 prisutnih, od 18 članova gradskog odbora, o njezinu izbacivanju iz stranke odlučilo jednoglasno.

Tek je 28. kolovoza 2104. Lovrić Merzel dala ostavku na mjesto županice. Istodobno su ispitani svi svjedoci pa je 5. rujna, nakon pet mjeseci zatvora, puštena na slobodu. Odmah je zatražila aktiviranje saborskog mandata i zastupničku prisegu položila 1. listopada. Sabor joj je odmah ukinuo zastupnički imunitet kako bi se mogao nastaviti kazneni postupak. Do kraja saziva prošlog Sabora bila je nezavisna zastupnica.