PREPAD U ANTALIJI

Turska: Uhićeni Rusi zbog terorističkog napada

13.01.2016 u 09:13

Bionic
Reading

Turska policija uhitila je trojicu ruskih državljana zbog sumnje da su umiješani u teroristički napad koji se u utorak dogodio u Istanbulu, javlja turska agencija Dogan, dodajući da su Rusi uhićeni u mediteranskom gradu Antaliji, a tom prilikom zaplijenjeni su 'određeni dokumenti'

Ruski konzulat u Antaliji potvrdio je da su trojica ruskih državljana zadržana u pritvoru zbog sumnji da su u vezi s Islamskom državom. U jučerašnjem terorističkom napadu u Istanbulu poginulo je 10 turista, a turska policija uhitila je 15 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u organizaciji napada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije da je sirijski bombaš samoubojica odgovoran za eksploziju u povijesnoj turističkoj četvrti Sultanahmet u Istanbulu. Potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da je na temelju analize raznesenih dijelova tijela identificiran osumnjičeni bombaš samoubojica koji je izazvao eksploziju te da je riječ o 28-godišnjem Sirijcu.

Prilikom uhićenja Rusa u Antaliji policija je zaplijenila dokumente i CD-ove u objektima u kojima su boravili osumnjičenici, izvijestila je agencija Dogan.

Premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te joj je izrazio sućut zbog pogibije njemačkih turista. Obećao je da će se Turska i dalje boriti protiv Islamske države na svom teritoriju i u sklopu koalicije predvođene SAD-om.

RTL Autor: RTL

Turska je postala meta Islamske države u 2015. u dva teroristička napada: prvi se dogodio u gradu Surucu kod granice sa Sirijom, a drugi u Ankari, u kojoj je poginulo više od stotinu ljudi.