S-400

Turska ne popušta oko kupnje ruskog sustava unatoč pritisku SAD-a

08.04.2019 u 22:43

Bionic
Reading

Turska ne popušta oko kupnje naprednog ruskog sustava projektila, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Erdogan, unatoč sve većem pritisku SAD-a

'Nitko ne može tražiti da odustanemo", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. "To je naše suvereno pravo", dodao je.

Putin je rekao da je isporuka sustava Turskoj nacionalni prioritet.

"Prije nego naše zemlje održe ozbiljne razgovore o jačanju suradnju u vojnoj industriji, prvo i najvažnije je realizacija ugovora o isporuci S-400 Turskoj", istaknuo je.

Dogovor Ankare i Moskve uznemirio je turske saveznike u NATO-u, posebno SAD koji pokušava uvjeriti Ankaru da odustane od kupnje ruskog sustava projektila zemlja-zrak S-400.

State Department je ovaj tjedan zbog toga suspendirao isporuku dijelova za lovac F-35 Turskoj.

Dokaz jačanja veza između Rusije i Turske je bilateralna trgovina koja je porasla za 15 posto te postigla vrijednost od 25 milijardi dolara, rekao je Putin Erdoganu u Kremlju.

Putin je kao primjer naveo plinovod TurkStream putem kojeg se prenosi ruski prirodni plin preko Crnog mora do Turske te prvu tursku nuklearnu elektranu Akkuyu, u čijoj izgradnji i Rusija pomaže.

Sjedinjene Države su zaprijetile Turskoj sankcijama ako se dogovor s Rusijom nastavi, a jedna od njih je i prestanak isporučivanja naprednih nevidljivih zrakoplova F-35.

Prošli tjedan je američki potpredsjednik Mike Pence rekao da Washington "neće stajati po strani" dok ta NATO članica kupuje oružje od protivnika.

Turska već duže vrijeme zamjera Sjedinjenim Državama podršku kurdskim snagama u susjednoj Siriji jer Ankara smatra da su te snage povezane s kurdskim pobunjenicima koji se bore za autonomiju u Turskoj.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima proglasile su prošli mjesec pobjedu nad Islamskom državom u Siriji, otvarajući tako put SAD-u da započne s povlačenjem svojih trupa.

Postoji i zabrinutost da će Turska napasti američkog saveznika u trenutku kada se te američke specijalne snage povuku.

Putin i Erdogan su se ove godine već dvaput sastali kao znak jačanja odnosa. Oba sastanka su bila usmjerena na ratom razorenu Siriju. Prema turskim procjenama, zbog toga je sukoba više od 3,6 milijuna izbjeglica stiglo u Tursku.

Rusija i Turska, koje podržavaju različite strane u tom sukobu, prošle su kroz napet period tijekom 2015-16 nakon što su turske snage srušile ruski vojni avion na sirijskoj granici.

Sada surađuju kako bi se smanjile napetosti u Idlibu, blizu turske granice.