MASAKR 60 LJUDI

Turska i Izrael protjerali diplomate zbog nasilja u Gazi

15.05.2018 u 22:44

Bionic
Reading

Turska i Izrael su u utorak protjerali jedno drugome diplomate u sporu oko ubijanja 60 Palestinaca od strane izraelskih snaga dan ranije tijekom prosvjeda na granici s Gazom

Turska je rekla izraelskom veleposlaniku da napusti zemlju u utorak nakon što su izraelske snage ubile 60 Palestinaca tijekom prosvjeda na granici Gaze protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Turska je bila jedan od najglasnijih kritičara reakcije Izraela na prosvjede u Gazi i američkog preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem pozivajući svoje veleposlanike iz Tel Aviva i Washingtona na razgovore i pozivajući na izvanrednu sjednicu Islamskih zemalja u petak.

Nekoliko sati nakon što je Turska pozvala svoga veleposlanika iz Izraela i rekla izraelskom u Ankari da se na neko vrijeme vrati u svoju zemlju izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo kako je pozvan turski generalni konzul u Jeruzalemu te da mu je rečeno da se vrati u Tursku "na konzultacije za neko vrijeme".

  • +6
Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izgleda da je ovaj prijepor najgora diplomatska kriza između dviju regionalnih sila otkako su izraelski marinci napali brod s humanitarnom pomoći kako bi proveli pomorsku blokadu Gaze 2010. ubivši 10 turskih aktivista dovevši time do snižavanja diplomatskih veza što je potrajalo do 2016.