BALDASAR TVRDI DA NEMA PANIKE

'Turisti otkazuju, ali to je minorna pojava'

30.09.2015 u 16:36

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio je da je zbog migrantske krize zabilježeno otkazivanje turističkih aranžmana, no tvrdi da se radi o 'minornoj pojavi'. Kazao je i da je grad spreman za eventualni prihvat izbjeglica, ali po informacijama koje je dobio od ministra Ranka Ostojića za to neće biti potrebe jer je situacija pod kontrolom

'Nema potrebe za panikom, obavili snimili smo stanje u vojarni Dračevac i prikupili sve moguće podatke, a imat ćemo i okupljanje civilne zaštite. Čekat ćemo upute institucija koje koordiniraju situaciju', kazao je Baldasar na početku sjednice splitskog Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje Petra Škorića (HDZ) 'hoće li Split ostati turistička ili postati migrantska destinacija'.

Baldasar je već ranije objavio da bi bivša vojarna Dračevac uz neka ulaganja mogla primiti do tisuću migranata, no kaže da o njihovom dolasku nema nikakvih naznaka.
Škorić mu je uzvratio da Split ne smije čekati odluke Vlade 'jer su sve njene dosadašnje procjene bile pogrešne'.

'Vlada bezglavo luta, a Split treba imati informacije i djelovati preventivno. Očekujemo zaštitu radi preventivnog djelovanja u vezi migrantske krize na splitskome području’, kazao je predsjednik splitskog HDZ-a. On tvrdi da migranti jesu humanitarno pitanje, ali da su jednako tako turizam i gospodarstvo naša prvorazredna politička pitanja, te da migrante ne bi trebalo skretati prema Dalmaciji.
Baldasar je ustvrdio da nikada nije čuo za namjere Vlade o skretanju migranata prema Dalmaciji i čestitao Škoriću na ‘propagandnom predizbornom govoru’.

Splitsko Gradsko vijeće zasjeda nakon gotovo tri mjeseca stanke, a na dnevnom redu nalazi se četrdeset točaka. Između ostalih, većinom glasova prihvaćen je i izvještaj o financijskom poslovanju Hajduka u prošloj godini, a preostale obveze po jamstvu koje je Grad dao za podizanje kredita splitskog kluba (oko 26 milijuna kuna) prolongirane su do zadnjeg dana otplate kredita, 31. listopada 2016. godine.