NEVRIJEME U ISTRI

Turisti odlaze dan ranije, gradovi poplavljeni

30.07.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Gužve na cestama i prilazima većim turističkim odredištima, koje se u špici sezone zbog smjene gostiju očekuju vikendom, obilna kiša nad Istrom uzrokovala je već u četvrtak. Nevrijeme koje je lomilo granje drveća i izazvalo plavljenja više objekata tijekom jučerašnjeg dana zahvatilo je područje gradova Rovinja, Pazina, Buja, Umaga i Poreča.

Na intervenciju čišćenja prometnica izašla je ophodnja Istarskih cesta i JVP Umag. Vatrogasci Javne vatrogasne postaje Umag i Javne vatrogasne postaje Poreč imali su 30 intervencija ispumpavanja vode iz objekata (podrumske prostorije) i dvije intervencije na gašenju požara trave uzrokovanog udarom groma, javlja Barkun.

Prema pisanju portala Istramet, do 22 sata u Bujama je palo 119 litara kiše po četvornom metru, u Brtonigli oko 100 litara. U Pazinu je jučer do 22 sata palo 60-ak litara kiše. Umagom je kasnije protutnjala pijavica koja je za sobom ostavila polomljeno granje i pobacane kontejnera, a kako doznaju u Istrametu oštećeno je i nekoliko automobila.

Zbog nevremena otkazani su jučerašnji susreti na teniskom ATP turniru u Umagu, a u Motovunu je program filmskog festivala prilagođen i prebačen na zatvorena kina, dok je broj posjetitelja znatno smanjen, kao i broj kampera.

Mnogi gosti odlučili su se zbog olujnog vremena za odlazak dan ranije pa se kolona automobila stvorila već na naplatnim kućicama na mostu na Mirni. Požara i prometnih nesreća bar na Poreštini nije bilo, ali su porečki vatrogasci imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode iz poplavljenih stanova i podruma.

U Vrvarima je grom udario u stablo koje se potom zapalilo, a u Poreču su uslijed grmljavine 'otkazali' semafori kod sportske dvorane na Žatiki.

Uz 'opći potop' na Pazinštini i Poreštini, u okolici Červara gdje su Agrolagunini maslinici spustila se i tuča. Razmjeri eventualne štete još nisu poznati, no prema riječima Agrolaguninog menadžera Brune Legovića, nasadi maslina i vinograda su osigurani i od elementarnih nepogoda.

Oluja nad morem uzrokovala je nasukavanje jahte u porečkom akvatoriju, a moguće i zapaljenje jahte u uvali Soline na pulskom području, dok je Umag poharala prava pijavica, a tenisači su imali slobodan dan.