PRIJEVREMENI IZBORI

Turci pohrlili na birališta, a odabrali su ...

01.11.2015 u 16:32

  • +9

Izbori u Turskoj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Murad Sezer

Bionic
Reading

Turci su u nedjelju u velikom broju izašli na birališta na drugim parlamentarnim izborima u zadnjih pet mjeseci, s nadom da će smanjiti napetost u zemlji koju potresaju ponovno izbijanje kurdskog sukoba, širenje rata iz Sirije i autoritarna vladavina režima

Zadnja birališta su zatvorena u 17.00 sati po mjesnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskome). Odmah se pristupilo prebrojavanju glasova a rezultati će se objaviti tijekom večeri.

Sve više osporavan islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan nada se da će se u nedjelju 'revanširati' za izbore održane 7. lipnja, na kojima je njegova stranka pretrpjela težak poraz izgubivši apsolutnu većinu koju je trinaest godina imala u parlamentu.

Stranka pravde i razvoja (AKP) je tada izbila na prvo mjesto sa 40,6 posto glasova, ali je dobila tek 258 od 550 mjesta u parlamentu i tako se na neko vrijeme morala oprostiti od mandata s proširenim ovlastima.

Ovaj put ankete daju AKP-u 40 do 43 posto, nešto više ali i dalje nedovoljno da sam vlada.

Birači - na popisu ih je 54 milijuna - cijelog su dana stizali na birališta koja su osiguravale jake policijske snage. U kasnim poslijepodnevnim satima nije bilo dojava o većim izgredima.

'Nužna je promjena kako bi zemlja mogla dalje. Upravljati Turskom je postalo nemoguće', rekao je Ibrahim Yener (34), ubacujući listić u kutiju u okrugu Cankaya u Ankari, bazi turske oporbe.

Nakon izbora 7. lipnja političko ozračje u Turskoj se znatno pogoršalo.

U srpnju je na jugoistoku zemlje, gdje su Kurdi većina, opet izbio oružani sukob u kojemu od 1984. sudjeluju pobunjenici Radničke stranke Kurdistana (PKK) i turska vojska i tako je prekinut krhak mirovni proces počet prije tri godine.

Usto, rat koji već četiri godine bjesni u Siriji proširio se na tursko tlo. Nakon napada u Surucu, na jugu, u srpnju, dogodio se bombaški napad džihadističke skupine DAEŠ-a (samozvane Islamske države) u kojemu su 10. listopada u Ankari poginule 102 osobe.

Porast nasilja sve više zabrinjava zapadne saveznike Ankare, počevši od Europske unije (EU) koju je preplavio val izbjeglica, uglavnom Sirijica, koji dolaze preko Turske.

'Ovi izbori su bili nužni zbog neizvjesnog rezultata izbora održanih 7. lipnja', rekao je predsjednik Erdogan koji je u Istanbulu glasovao zajedno s obitelji. 'Jasno je koliko je stabilnost važna za našu zemlju', zaključio je pred novinarima i obećao da će 'poštovati narodnu volju'.

'Nadam se da će današnji rezultati učvrstiti nadu u mir. To je Turskoj najpotrebnije u ovom trenutku', poručio je Selahatin Demirtas, predsjednik prokurdske stranke HDP-a koja je u predizbornoj utrci bila najveći neprijatelj režima koji ju je optužio za suradnju s 'terorističkim' PKK-om.

Mnogi analitičari sumnjaju da će Erdogan biti voljan dijeliti vlast i već predviđaju nove izbore na proljeće.

'Najvjerojatnije je da će i dalje biti burno', zaključuje analitičar Asli Aydintasbas iz Europskog vijeća za vanjsku politiku.