'TRANZICIJSKA ROPOTARNICA'

Tuerk zatražio obračun s ratnim profiterima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 10:25
  • Objavljeno 27.04.2011 u 10:03
Danilo Tuerk

Danilo Tuerk

Izvor: Sipa Press / Autor: LESKOVSEK MATEJ

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da Slovenija treba odlučan prijelom kad se radi o negativnim pojavama koje su se nakupile u zadnjih 20 godina

Govoreći na centralnoj svečanosti u Ljubljani uoči obilježavanja praznika otpora okupatoru Tuerk je kao negativne pojave iz 'tranzicijske ropotarnice' kojih se treba odlučno riješiti naveo 'nekontroliranu pohlepu i tajkunstvo', 'koruptivne prakse' koje se ogledaju u nepoštivanju pravne države, te zatražio da se raščiste i stare afere iz vremena formiranja države, a imaju podrijetlo u 'tajnoj trgovini oružjem i ratnom profiterstvu'.

'Međunarodni ugled koji još uvijek imamo i postignuća čije plodove još uživamo ne mogu otkloniti zabrinutost nad teškoćama koje su se nakupile u vremenu nakon osamostaljenja. Tu je mnogo štetne i etički neprihvatljive prakse. Zato danas trebamo odlučan prijelom sa zabludama tranzicije i dosadašnjom pasivnošću', rekao je Tuerk na svečanosti u Cankarevu domu u Ljubljani uoči 27. travnja koji se u Sloveniji slavi kao državni praznika otpora okupatoru a ove godine obilježava i 70. obljetnica osnutka Osvobodilne fronte koju su osnovali slovenski komunisti.

Komentirajuči postoječu ekonomsku i političku situaciju u državi, Tuerk je rekao da politika mora odgovornije reagirati na nove izazove, ali isto tako sprječavati 'cinično omalovažavanje pravosuđa', te 'krivotvorenje arhivskih dokumenata', čime je aludirao na neke nedavne afere koje je izazvala parlamentarna oporba desnog centra.

Takvi postupci i njihovo toleriranje, upozorio je Tuerk, vode državu 'u sve dublju moralnu i duhovnu močvaru izlazak iz koje je svakim danom teži', a slovenska politika u promjeni takvog ponašanja treba tražiti inspiraciju i moralne temelje u sudbonosnim događajima iz 1941. i 1991, upozorio je Tuerk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi