IZBORI U SLOVENIJI

Tuerk u utrci za novi predsjednički mandat

16.03.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk objavio je u petak da će se na predsjedničkim izborima što će se održati kasno na jesen natjecati za svoj drugi mandat

'Na predsjedničkim izborima namjeravam se kandidirati za drugi mandat predsjednika Republike Slovenije i to kao kandidat državljanki i držvljana', izjavio je Tuerk u priopćenju i video poruci.

Tuerk će kandidaturu uložiti kao nestranački kandidat, s listom potpore na kojoj će, kako tvrdi, biti građani iz svih dijelova Slovenije i svih društvenih skupina.

Pri tome, poručio je, namjerava i dalje djelovati nestranački i spreman je na suradnju sa svim strankama.

Tuerk je na predsjedničkim izborima 2007. godine u drugom krugu izbora s dvotrećinskom većinom glasova pobijedio Alojza Peterlea, nekadašnjeg predsjednika vlade čiju su kandidaturu podržavale stranke desnog centra.

Za ovogodišnje predsjedničke izbore do sada je svog kandidata najavila samo vladajuća Slovenska demokratska stranka (SDS). Njezin kandidat, kojega će možda podržati i neke druge stranke desnog centra, bivši ministar obrazovanja Milan Zver, sada je zastupnik u Europskom parlamentu.

SDS Zvera predstavlja kao kandidata koji bi bio spreman predstavljati 'sve građane' bez obzira na političku orijentaciju, dok za Tuerka tvrdi da se u političkim prijeporima postavljao na stranu ljevice. Zver je u vrijeme osamostaljenja Slovenije bio šef kabineta u Janšinom ministarstvu obrane.