20. OBLJETNICA NEOVISNOSTI

Tuerk: Slovenija može biti ponosna

25.06.2011 u 09:05

Bionic
Reading

Slovenija je u dvadeset godina od stjecanja samostalnosti postigla velike uspjehe iz kojih trebaju izvirati ponos i samopouzdanje, ali je u isto vrijeme svjesna i svojih slabosti, istaknuo je u svom govoru na proslavi 20. obljetnice neovisnosti slovenski predsjednik Danilo Tuerk

'Slovenija je uspješna država koja je mnogo postigla, a poštovana je kod susjeda i u svijetu. Ne podcjenjujemo naša postignuća. U Sloveniji je u proteklih dvadeset godina znatno podignut standard života, snažno smo ukotvljeni u europskom ekonomskom i socijalnom okružju. No, naravno da smo svjesni i svojih slabosti i ograničenja, posebno dobro vidljivih u našoj politici', rekao je Tuerk u govoru na središnjoj proslavi na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Govoreći ispred pet tisuća Ljubljančana i uzvanika, Tuerk je na proslavi posebno pozdravio predsjednike susjednih država, među njima i hrvatskog Ivu Josipovića.

'Vašom prisutnošću na našoj proslavi u Ljubljani potvrđujete prijateljstvo, poštovanje i zajedničku volju za gradnju dobrosusjedstva, Europske unije i boljega svijeta', rekao je Tuerk izražavajući tijekom proslave dobrodošlicu austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru sa suprugom Margit, hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću sa suprugom Tatjanom, te talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu i mađarskom predsjedniku Palu Schmittu

Podsjećajući na vrijeme osamostaljenja države i borbu za neovisnosti prije 20 godina, Tuerk je izrazio zahvalnost pripadnicima slovenske vojske i policije, ali i pokretima civilnog društva iz devedesetih godina koji su postavili 'intelektualne temelje' za procese osamostaljenja.

U vrijeme kad je postajala nezavisna država Slovenija je dokazala da posjeduje 'um i hrabrost', a danas stoji pred novim izazovima i reformama koje su također zahtjevne, traže promjenu mentaliteta i veću spremnost na promjene, istaknuo je Tuerk.

Slovenija je i danas pred izazovima koji zahtijevaju 'prijelom' s nekim negativnim pojavama zadnjih dvadeset godina, među kojima je Tuerk istaknuo 'klijentelizam' i pojave korupcije, te 'politikanstvo' koje onemogućuje produktivni dijalog o tome kako postići promjene i osigurati novi društveni razvitak nakon što se prijašnji model razvoja 'iscrpio'.

Čestitajući sutrašnji Dan državnosti i dvadesetu obljetnicu osamostaljenja, Tuerk je svojim državljanima poručio da unatoč slabostima na Sloveniju i njezina postignuća budu ponosni i na budućnost gledaju s optimizmom.