POSJET PODGORICI

Tuerk: Crna Gora prva sljedeća članica EU!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2011 12:52
  • Objavljeno 07.09.2011 u 12:52
Danilo Tuerk

Danilo Tuerk

Izvor: Sipa Press / Autor: LESKOVSEK MATEJ

Svojim posjetom Crnoj Gori i izjavom da će ta država nakon Hrvatske biti prva prva zemlja u regiji koja će se priključiti Europskoj uniji slovenski predsjednik Danilo Tuerk pokazao je da poznaje političke prilike na Balkanu i stanje u kojemu se Crna Gora i dalje susreće s politikom osporavanja svoje državnosti, piše u srijedu slovensko Delo

Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Tuerk je u ponedjeljak, nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju praktično zaključen i da sada Crna Gora mora dobiti datum za početak pregovora s Bruxellesom.

'Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije', poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori.

Svojom najavom da će Crna Gora nakon Slovenije i Hrvatske postati treća članica EU-a s područja bivše Jugoslavije Tuerk je pokazao da je dobro informiran o političkim prilikama na Balkanu, osobito u Crnoj Gori koja se još susreće s osporavanjima svoje državnosti koja dolaze iz Beograda, piše u srijedu ljubljansko Delo.

'Crna Gora se susreće s problemima u vezi s nasilnim zadacima koje svojim podružnicama u Crnoj Gori postavljaju dužnosnici iz Srbije. Politiku Beograda inače prepoznaju i u EU-u jer Srbija ne skriva da se ne slaže s crnogorskom državnošću, te da nastoji izazvati nove sukobe koji bi malu balkansku državu vratili u Miloševićevo vrijeme', navodi vodeći slovenski dnevnik.

'Kad bi ta nastojanja uspjela, put Crne Gore prema Europskoj uniji bi se zaustavio, a tome bi slijedio i pokušaj vraćanja Crne Gore u okvir velike Srbije 'na prirodan način'', komentira smisao Tuerkovih poruka u Podgorici dopisnik Dela Branko Jokić.

Pokušaji destabilizacije crnogorske državnosti dolaze i preko Srpske pravoslavne crkve i negacije crnogorskog jezika, a u Podgorici su Tuerkove poruke doživjeli kao znak da da Europa jasno vidi reformsku politiku crnogorskih vlasti i mirovnu ulogu Crne Gore na Balkanu te da se neće dopustiti da protivnici crnogorske državnosti uspiju, navodi Delo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi